Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Broj 1 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
izbačen tekst koji je prepisan sa http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=21&section=info (mogući copyvio)
Red 1:
'''Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine''', nastalatakođer jepoznata kaopod jedannazivom segment'''Federalna transformacijomtelevizija''', nekadašnjeje Radio-televizije[[javno Bosnepreduzeće]], odnosno nacionalna [[radio-stanica|radio]] i Hercegovine.[[TV-stanica]] u [[BiH]].
 
Nastala je [[2001]]. godine transformacijom nekadašnje [[Radio-televizija Bosne i Hercegovine|Radio-televizije Bosne i Hercegovine]]. Televizijski program se od 2001. do 2003. emitirao na dva kanala (FTV1 i FTV2), da bi se od aprila 2003. emitirao samo na jednom.
Nakon potpisivanja protokola o transformaciji od strane članova Predsjedništva BiH, predstavnika sindikata RTVBiH i OHR-a, pristupilo se dugotrajnom i složenom procesu.
 
== Eksterni linkovi ==
 
* [http://www.rtvfbih.ba Službena stranica RTVFBiH]
 
===Radio Federacije Bosne i Hercegovine===
----
 
[[category:TV-stanice u BiH|Federalna televizija]]
 
[[bs:Federalna televizija]]
Zbog jednostavnijeg procesa, prvo je transformiran radijski program. Nakon kratkog perioda pripreme sheme i selekcije kadrova, 7.5.2001. godine, tačno u 06.00 sati prestao je program Radija Bosne i Hercegovine, a svoje emitovanje započeli su Radio Federacije Bosne i Hercegovine i BH Radio 1.
 
Radio Federacije Bosne i Hercegovine svoje emitiranje programa nastavio je preko FM predajnika bivšeg Radija Bosne i Hercegovine (9 predajnika), dok je BHR1 počeo koristiti FM mrežu bivšeg Radija Fern, kao i ST predajanik u Donjim Moštrama.
 
Prvi glavni i odgovorni urednik Radija Federacije Bosne i Hercegovine bio je Esad Cerović.
 
Formirano je 9 odjela/ redakcija i to:
 
› Vijesti i aktuelnosti: urednica Suzana Đozo
› Kontakt program: urednica Olivera Dodig
› Program iz kulture: urednik Enver Dragulj
› Sportski program: urednica Slavica Pecikoza
› Dječiji program: urednica Zlata Jurić
› Dokumentarno-dramski program: urednica Vesna Ljubić
› Obrazovni program: urednica Nidžara Trbojević
› Muzički program: v.d. urednika Nikša Dabović
› Marketing: producent Rade Trbojević
› Program "Sarajevo 202"- urednica Ljiljana Simić
› Administrativna podrška: rukovodilac Alija Zaimović
 
Prvi novinar - voditelj, čiji glas se čuo u programu Radija Federacije Bosne i Hercegovine, pripadao je Jasni Primorac, koja je vodila kontakt-blok sve do 8 sati, 7. maja 2004. godine.
 
Federalni radio i dalje će biti medij kojem se može vjerovati. Osnovni zadatak će biti brza i tačna informacija, ali akcenat će biti stavljan na priče o životnim problemima običnih ljudi, a ne političke forume. Slijedeći višedecenijsku tradiciju Radio-Sarajeva, nastojat ćemo povezivati ljude, kulture i zajednice, te uporno ukazivati na negativnosti i zlupotrebe. Kao zaposlenici javne komunikacije, uz profesionalnu samouvjerenost i naslijeđeni dignitet radijskog talasa na kojem se emitujemo, moramo uvažavati i reakcije auditorijuma kojem se obraćamo, kao i moderne tokove u razvoju radijskog programa. Zato sve slušaoce i prijatelje pozivamo da nam se javljaju, hvale nas i kude te daju prijedloge na naše kontakt-telefone,
e-mailove ili poštom.
 
 
 
===Televizija Federacije Bosne i Hercegovine===
----
 
 
Prvi televizijski dnevnik, s kojim je zvanično i počela raditi FTV, emitovan je 27.10.2001. godine. Urednik specijalnog i prvog TV dnevnika u 19.30 bio je Amarildo Gutić. Emisija je trajala 35 minuta.
 
Urednica Informativnog programa je bila Marija Topić-Crnoja.
 
Federalni televizijski program odvijao se na dva televizijska kanala (FTV1 i FTV2). Od aprila 2003. godine televizijski program je sveden na jedan.
 
Federalna televizija nametnula se kao vodeći televizijski medij u Bosni i Hercegovini, najutjecajniji i najgledaniji. Sva istraživanja gledanosti televizijskih program potvrđivala su primat FTV-a, i to u svim vrstama programa - od informativnog, preko sportskog, do filmskog programa. Na području Bosne i Hercegovine gledanost FTV-a iznosi 28,2 %, a na teritoriji Federacije 43%. (maj 2004. godine - istraživanje agencije Mareco Index Bosnia.)
 
Televizija Federacije Bosne i Hercegovine slijedi kontinuitet filmske produkcije nekadašnje Televizije Sarajevo, u čijoj su produkciji ili koprodukciji s domaćim producentskim kućama nastali filmovi koji se svrstavaju u red najuspješnijih filmskih projekata u historiji nekadašnje Jugoslavije. Izdvajaju se kultni filmovi "Žena s krajolikom", reditelja Ivice Matića; "Sjećaš li se Doli Bel", reditelja Emira Kusturice; "Ovo malo duše", Ademira Kenovića; "Aleksa Šantić", Aleksandra Jevđevića; "Stanica običnih vozova", Nenada Dizdarevića; "Otac na službenom putu", Emira Kusturice.
 
I u marketinškom dijelu FTV je vodeća u Bosni i Hercegovini, s ubjedljivo najvećim udjelo, sa marketinškom potražnjom koja se svake godine povećava.