Državni ateizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Od svih država koje su promicale državni ateizam najekstremniji je slučaj [[Albanija|Albanije]] pod [[Enver Hoxha|Enverom Hoxhom]] u kojoj je 1967. godine religija zakonom zabranjena, a Albanija postala prvom ateističkom državom na svijetu.
 
 
== Državni ateizam u Jugoslaviji ==
 
Na prostoru Jugoslavije je državni ateizam predstavljao dio službene državne politike u doba vladavine [[Komunistička partija Jugoslavije|Komunističke partije Jugoslavije]] od [[1945]]. do [[1990]].
 
Državni ateizam u [[SFRJ|komunističkoj Jugoslaviji]] je imao iste ideološke osnove kao i u većini drugih komunističkih država, ali i neke lokalne specifičnosti. Javno poricanje, pa i suzbijanje religije se opravdavalo činjenicom da vjerske razlike ističu razlike između jugoslavenskim narodima i narodnostima, te tako podstiču [[nacionalizam]] i [[šovinizam]] te potkopavaju [[bratstvo-jedinstvo]]. Katolički i pravoslavni [[kler]] su također bili optuživani za suradnju s "okupatorom i domaćim izdajnicima" u [[drugi svjetski rat u Jugoslaviji|drugom svjetskom ratu]] pa se ispovijedanje vjere smatralo implicitnom podrškom poraženim i prema vladajućem sistemu neprijateljskim političkim opcijama.
 
== V. također ==