Ustav Australije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m novi ključ za kategoriju Ustavi: "Australija" pomoću gadgeta HotCat
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Ustav Australije''' je najviši [[zakon]]ski akt u [[Australija|Australiji]] koji regulira ustrojstvo i funkcioniranje australske vlade, kao i odnos između središnje i federalne vlasti u Australiji. Sastoji se od nekoliko dokumenata. Najvažniji od njih svakako je '''Ustav australskog Commonwealtha''', koji se najčešće naziva "Ustavom". Ustav je potvrđen od strane građana [[Države i teritorije Australije|australskih kolonija]] tokom serije [[referendum]]a u periodu od [[1899.]] do [[1900.]] godine, nakon čega je nacrt potvrdio [[Parlament Ujedinjenog Kraljevstva]] pod nazivom '''Ustavni zakon australskog Commonwealtha iz 1900.''' godine.
 
Ustavni zakon australskog Commonwealtha iz 1900. godine izglasan je [[9. srpnja]] [[1900.]] godine, a na snagu je stupio [[1. siječnja]] [[1901.]] godine. Iako je zakon inicijalno izglasao britanski parlament, [[Zakon o Australiji iz 1986.]] oduzeo je parlamentu u [[London]]u pravo izmjene australskog ustava, koji se od stupanja na snagu navedenog zakona mogao mijenjati samo pomoću zakonski propisane [[referendum]]ske procedure. Ustav se sastoji od ukupno VIII glava koje reguliraju trodiobu vlasti i ovlasti svake od grana, odnos središnje i federalne vlasti te proceduru mijenjanja ustava. Tokom godina, Ustav je [[amandman]]ima mijenjan u ukupno šest navrata, a znakovito je priznavanje [[ustavne konvencije|ustavnih konvencija]] su priznate kao izvorizvora ustavnog prava u Australiji.
 
Osim samog Ustava, nekolicina zakonskih akata ima ustavnopravni značaj u pravu Australije. Akti u pitanju su [[Westminsterski statut iz 1931.]] godine, koji je usvojen temeljem [[Zakon o usvajanju Westminsterskog statuta (1942)|Zakona o usvajanju Westminsterskog statuta]] iz [[1942.]] godine, te [[Zakon o Australiji iz 1986.]] godine, koji je izglasan u parlamentima svih australskih saveznih država, britanskom parlamentu i australskom saveznom parlamentu. Westminsterski status smatra se aktom kojim je Australija, ''[[de iure]]'', postala nezavisna država, dok je Zakon o Australiji raskinuo preostale ustavne veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Iako je britanski monarh vladar u obje zemlje, njegove ustavne uloge su u dvama zemljama uvelike različite.<ref name=HOZ>''R v Foreign Secretary; Ex parte Indian Association'' [1982] QB 892 at 928; approved by the High Court of Australia in ''Sue v Hill'' (1999) 199 CLR 462 at [57].</ref>