Reptil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Piše devetogodišnjakinja Vatrena ptica s hr.wiki :)
Red 1:
[[Image:Crocodile au.jpg|thumb|279px|Krokodil]]
'''Reptili''', '''gmazovi''' ili '''gmizavci''' su grupa [[kralježnjaci|kralježnjaka]]. Pripadaju skupini [[tetrapod]]a, odnosno [[amniot]]a - životinja čiji su embriji zaštićeni amniotskom mebranom. Danas se dijele na četiri reda:
 
Linija 6 ⟶ 7:
* ''Chelonia'' - [[kornjače]]; 300 vrsta
 
Reptili se mogu naći na svakom kontinentu osim [[Antarktika|Antarktike]], iako ih najviše ima u tropskim i suptropskim predjelima. Razlog tome je što moderni reptili nemaju sposobnost generiranja dovoljne količine topline da imaju konstantnu tjelesenu temperaturu, pa je umjesto toga moraju pribavljati iz okoline. Većina vrsta reptila liježe jaja, ali neke vrste rađaju žive mlade. Smatra se da su [[ptice]] i [[sisavci]] evoluirali iz reptila.
 
== Opis ==
Većina vrsta reptila liježe jaja, ali neke vrste rađaju žive mlade.
 
To su hladnokrvne životinje, imaju [[rep]], [[koža|kožu]] s rožnatim ljuskama i uglavnom s četiri noge i pet [[prst]]iju. Iznimka su [[zmije]] kod kojih su se noge povukle. Svi gmazovi dišu [[pluća|plućima]]. [[Srce]] gmazova sastoji se od jedne klijetke i 2 pretklijetke, no kod krokodila srce ima 2 klijetke i 2 pretklijetke. Krvotok im je zatvoren. Legu [[Jaje (biologija)|jaja]] ili rađaju žive mlade (ovoviviparnost kao npr. [[planinska gušterica]]), a razvijaju se direktno, što znači bez larve kao razvojnog međuoblika. To su ektotermne i poikilotermne životinje, koje temperaturu tijela koliko je to moguće, određuju svojim ponašanjem.
Smatra se da su [[ptice]] i [[sisavci]] evoluirali iz reptila.
 
Znanost koja se bavi gmazovima naziva se herpetologija. Znanje o njihovoj njezi i uzgoju u terarijima naziva se vivaristika.
 
 
 
== Nastanak i razvoj reptila ==
 
Reptili su se pojavili sredinom karbona, a razvili su se iz [[vodozemci|vodozemaca]]. Razlikovali su se od vodozemaca prvenstveno po amniotskom jajetu s [[ljuske|ljuskom]] koja služi za zaštitu od isušivanja, što im je omogućilo da u potpunosti vode kopneni život, za razliku od vodozemaca. To se pokazalo iznimnom prednošću jer su tadašnja mora bila puna opasnih grabežljivaca. Ostali kopneni [[kralježnjaci]] se prema tom obilježju nazivaju [[amnioti]]ma. Za razliku od vodozemaca, amnioti više nisu vezani u [[razmnožavanje|razmnožavanju]] za vodu, a i općenito su bolje prilagođeni životu u suhom okolišu.
 
Amnioti se razdvajaju na dvije grane koje se razlikuju prema broju bočnih otvora na [[lubanja|lubanji]] u predjelu sljepoočnice (temporalni otvor). Amnioti s jednim bočnim otvorom nazivaju se sinapsida (jedan otvor), a s dva diapsida. Praamnioti nisu imali nijedan otvor, pa ih se naziva anapsida. Od diapsida potječu [[dinosauri]] kao i danas izumrli [[pterosauri]]. Prema najnovijim spoznajama, kao jedini i danas živući pretstavnici dinosaura smatraju se [[ptice]].
 
Do danas nije nedvosmisleno utvrđeno mjesto koje u sistematici pripada kornjačama. Njihova lubanja nema bočnih otvora, pa se zbog toga ova grupa svrstava u anapside. Neki paleontolozi smatraju, da su se kornjače razvile od diapsida koje su naknadno reducirale ove otvore. Prema položaju njihove vratne arterije i postojanju aorte, danas ih se svrstava u gmazove kao sestrinska grupa. No, do sad nađeni [[fosili]] ne omogućuju definitivno objašnjenje.
 
{{U začetku}}
 
[[Category: Biologija]]
[[Category: Herpetologija]]
 
[[af:Reptiel]]
[[ar:زواحف]]
[[az:Sürünənlər]]
[[bat-smg:Ruoplē]]
[[bg:Влечуги]]
[[bn:সরীসৃপ]]
[[bs:Reptili]]
[[ca:Rèptil]]
[[cs:Plazi]]
[[cy:Ymlusgiad]]
[[da:Krybdyr]]
[[de:Reptilien]]
[[el:Ερπετό]]
[[en:Reptile]]
[[eo:Reptilioj]]
[[es:Sauropsida]]
[[et:Roomajad]]
[[eu:Narrasti]]
[[fa:خزندگان]]
[[fi:Matelijat]]
[[fo:Skriðdýr]]
[[fr:Reptiles]]
[[gd:Snàigean]]
[[gl:Réptil]]
[[he:זוחלים]]
[[hi:सरीसृप]]
[[hsb:Łažaki]]
[[hu:Hüllők]]
[[id:Reptil]]
[[io:Reptero]]
[[is:Skriðdýr]]
[[it:Reptilia]]
[[ja:爬虫類]]
[[jv:Reptil]]
[[ka:ქვეწარმავლები]]
[[ko:파충류]]
[[la:Reptilia]]
[[lb:Reptiller]]
[[li:Reptiele]]
[[lt:Ropliai]]
[[lv:Rāpuļi]]
[[mk:Влекачи]]
[[ml:ഉരഗം]]
[[ms:Reptilia]]
[[nds:Reptilien]]
[[nl:Reptielen]]
[[nn:Krypdyr]]
[[no:Krypdyr]]
[[oc:Reptilia]]
[[pl:Gady]]
[[pt:Répteis]]
[[qu:Suchuq]]
[[rm:Reptil]]
[[ro:Reptilă]]
[[ru:Пресмыкающиеся]]
[[scn:Reptilia]]
[[simple:Reptile]]
[[sk:Plazy]]
[[sl:Plazilci]]
[[sr:Гмизавци]]
[[su:Réptil]]
[[sv:Kräldjur]]
[[ta:ஊர்வன]]
[[te:సరీసృపాలు]]
[[tg:Рептилия]]
[[th:สัตว์เลื้อยคลาน]]
[[to:Monumanu ngaolo pe totolo]]
[[tr:Sürüngenler]]
[[uk:Плазуни]]
[[vi:Động vật bò sát]]
[[zea:Reptielen]]
[[zh:爬行动物]]
[[zh-min-nan:Pâ-thiông]]
[[zh-yue:爬蟲類]]