Damir Boras – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ažuriranje
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 23:
}}
 
'''Damir Boras''' ([[Zagreb]], [[25. listopada]] [[1951.]]) hrvatski je znanstvenik i novoizabrani rektor [[Sveučilište u Zagrebu | Sveučilišta u Zagrebu]]. Javnosti je odnedavno poznat po zalaganju da se u hrvatske osnovne škole vrati [[ćirilica]] kao obvezni ili fakultativni predmet.
 
== Životopis ==
Rođen je u [[Zagreb]]u 25. listopada 1951. godine. Majka Maja Boras (r. Kalogjera) potječe iz stare korčulanske obitelji, bivša je odvjetnica i kći Marka Kalogjere, utemeljitelja i prvog biskupa [[Starokatolička crkva | Hrvatske starokatoličke crkve]]<ref>http://www.jutarnji.hr/damir-boras-vjerujem-da-je-i-ivo-josipovic-krscanin-u-dusi/1183847/</ref> te sestra ekonomskoga stručnjaka dr. sc. Dražena Kalogjere. Otac Mile Boras bio je rodom iz Vitine blizu [[Ljubuški | Ljubuškog]] u [[Bosna i Hercegovina | Bosni i Hercegovini]]<ref>http://www.ljportal.com/index.php/drustvo/702-tko-je-bio-mile-boras-otac-novog-zagrebackog-rektora</ref>, a u Zagreb je došao u četvrtom razredu srednje škole. Diplomirao je na zagrebačkom [[Pravni fakultet u Zagrebu | Pravnom fakultetu]] gdje je kasnije postao profesorom [[Rimsko pravo|rimskoga prava]].<ref>http://www.vecernji.hr/hrvatska/tko-je-novoizabrani-rektor-zagrebackog-sveucilista-koji-je-izazvao-polemike-u-javnosti-933617</ref> Sin Damir maturirao je u Klasičnoj gimnaziji 1970. godine (26 godina nakon što je u istoj školi maturirao njegov otac), a već je 1974. diplomirao na zagrebačkom [[Elektrotehnički fakultet | Elektrotehničkom fakultetu]] te stekao zvanje diplomiranoga inženjera elektrotehnike. Nakon diplome zaposlio se u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu odakle 1984. godine prelazi na [[Filozofski fakultet u Zagrebu]] gdje je 1998. godine stekao doktorat u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti.<ref>http://www.ffzg.unizg.hr/osdr/wp-content/uploads/2012/09/CV_Boras.pdf</ref> Na Filozofskom fakultetu radi i danas, a trenutno obnaša dužnost dekana na koju je prvi put izabran 2009. godine.
Od 2000. do 2006. godine u [[Leksikografski zavod Miroslav Krleža | Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža]] obavljao je dužnost prvog pomoćnika ravnatelja za informatizaciju i znanstvenu suradnju, a od 2011. do 2012. godine bio je predsjednik Upravnoga vijeća [[Hrvatska izvještajna novinska agencija | Hrvatske izvještajne novinske agencije]] (Hine).
 
Kao predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja te Fakulteta političkih znanosti, Filozofskoga fakulteta i Učiteljskoga fakulteta, tajnim je glasovanjem izabran za 82. rektora Sveučilišta u Zagrebu nakon što je u drugom krugu pobijedio svoju protukandidatkinju prof. dr. sc. Blaženku Divjak. Svoje će četverogodišnje mandatno razdoblje započeti 1. listopada 2014. godine.
 
Objavio je više od 90 znanstvenih i stručnih radova. Aktivno se služi engleskim, francuskim, njemačkim i talijanskim jezikom, a pasivno slovenskim, makedonskim, latinskim i starogrčkim. Član je [[Hrvatska starokatolička crkva|Hrvatske starokatoličke crkve]] i predsjednik je njezina Sinodalna vijeća. Supruga Alena Boras profesionalna je diplomatkinja, a jedina kći Dora magistrica prava.
 
== Nagrade i priznanja ==
* 1975. - Prva nagrada na međunarodnom javnom natječaju za projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice
* 1973. - Rektorova nagrada za rad "Daljinska komunikacija s računalom" (Sveučilište u Zagrebu)
* 1970. - Zlatna medalja na međunarodnom natjecanju iz poznavanja klasične kulture i jezika (San Remo, Italija)
 
== Članstva ==
* Hrvatska paneuropska unija
* Hrvatsko društvo za jezične tehnologije
* Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja
* Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo
* Matica hrvatska
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
{{Lifetime|1951||Boras, Damir}}
 
[[Kategorija:Hrvatski znanstvenici]]
[[Kategorija:Rektori Sveučilišta u Zagrebu]]