Pale (Republika Srpska) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 107:
== Uprava ==
==Historija==
Nešto više nalaza iz praistorije potiče iz gvozdenog doba u područjima oko [[Mokro]]g na sjeveru, te oko Loznika i Ilijaka na istoku sa naseljima i utvrdama gradinskog tipa koji pripadaju [[Glasinačka kultura|Glasinačkoj kulturi]], čiji su nosioci bili [[Iliri|ilirsko]] pleme [[Autarijati]]. Nađeni su vrijedni numizmatički nalazi grčke provenijencije, iz čuvenih trgovačkih naselja antičkog doba Apollonia i Dyrrachion (Drač) iz II vijeka prije nove ere. Ovi nalazi potvrđuju trgovačke veze Ilira i starih Grka.
 
Iz rimskog perioda su djelimično sačuvani ostaci puteva, kao i ostaci rimskih građevina u selima Miošići i Ilijak.
 
U srednjem vijeku, u doba bosanske države ovo područje su držali pripadnici vlestelinske porodice Pavlović koji su ovdje imali dva, a možda i tri utvrđena grada (Pavlovac na Prači, Gradina u Gornjim Palama i Hodidjed iznad sastava rijeka paljanske i mokranjske [[Miljacka|Miljacke]]). Iz tog perioda je i nekropola u selu [[Buđ]], koju čini ukupno 127 stećaka sa grobovima. U nekropoli su najviše zastupljeni sanduci, druge su po brojnosti ploče, a ima i sljemenjaka. <ref>[http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3318 Nacionani spomenik kulture]</ref>
 
Padom Bosne pod tursku vlast (1463) oblast Pavlovića podijeljena je u 11 nahija, a cijelo područje Turci su, prema imenu ranijih gospodara Pavlovića nazvali Vilajet Pavli. U prvom turskom popisu stanovništva, 1468/69. godine mjesto Pale pojavljuje se u obliku neobičnog turskog naziva Bogazi Yumry kao sjedište jedne od 11 nahija.
 
Naziv Vilajet Pavli za ovo područje istočne Bosne održao se sve do početka XIX vijeka. U to doba naselje se počinje zvati Pale. Pod tim imenom ubilježeno je na jednoj karti iz 1877. godine, ali je i cijeli kraj obilježen kao Pale.
 
U periodu rata 1992. do 1995. godine Pale su bile privremena prijestonica Republike Srpske. Tu su se nalazile političke i pravne institucije: Vlada i njeni organi, Skupština Republike Srpske i dr. U isto vrijeme, Pale su bile i značajan kulturni i informativni centar, s nizom kulturno-informativnih institucija.
 
== Privreda ==