Salaš u Malom Ritu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 2 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1563396 na Wikidati
BokicaK (razgovor | doprinos)
Red 54:
Radnja serije se dešava u izmišljenom [[banat]]skom selu Mali Rit za vreme tokom Drugog svetskog rata. Mali Rit je naizgled mirno banatsko selo, čiji stanovnici ne pružaju otpor nemačkoj okupaciji. Zapravo, [[partizani]] se uzdržavaju od napada na selo, koje koriste kao tajnu bazu, da ne bi privukli pažnju Nemaca.
 
Ipak, idilu tokom okupacije, koju sa vremena na vreme kvari narednik Riđi, narušava događaj u susednom selu, kada su partizani zapalili žito namenjeno Nemačkoj. [[ŠucmanšaftDeutsche Mannschaft|Manšaftovci]] sprovode taoce iz susednog sela kroz Mali Rit. Vasa, najbolji drug i komšija Milana Maljevića, ogorčen što niko ne pruža bilo kakav otpor Nemcima, daje vodu taocima, zbog čega dobija batine od Riđeg. Da bi se osvetio za batine i poniženje, Vasa je odlučio da zapali žito namenjeno slanju u Nemačku, nadajući se da će vojnici koji su ga tukli biti kažnjeni.
 
Požar je doveo u selo lukavog i nemilosrdnog inspektora Šicera, koji odmah postaje sumnjivo da pre ovog incidenta u selu nije bilo nikakvih anti-okupatorskih akcija. Šicer otkriva mrežu partizanskih ilegalaca u selu, koju između ostalih čine krčmar Paja, seoski brica i Vasin otac. Ubeđen da je zagrebao ispod površine, Šicer odlučuje da uzme taoce (između ostalih Milanovog brata Petra i Vasinog oca), preteći da će svakog dana streljati po jednog taoca, dok ne dobije odgovor koji traži. Plašeći se za život svog sina i ostalih seljana, Milanova majka dovodi partizane u selo koji savladavaju nemački garnizon i oslobađaju taoce. Milan i Petar odlaze sa partizanima.