Salaš u Malom Ritu

Salaš u Malom Ritu je jugoslovenska igrana TV serija u produkciji RTV Beograd, originalno emitovana na programu JRT početkom 1976.. Serija prati avanture dečaka Milana Maljevića (Slavko Štimac) za vreme Drugog svetskog rata. Nastala je po istoimenoj knjizi Arsena Diklića. Serija predstavlja kompilaciju, odnosno proširenje dva celovečernja filma - Zimovanje u Jakobsfeldu i Salaš u Malom Ritu.

Salaš u Malom Ritu
Žanrratna
dečija
Formatdramska serija/miniserija
ScenarioArsen Diklić
Branko Bauer
RežijaBranko Bauer
NastupajuSlavko Štimac
Miodrag Radovanović
Slobodan Perović
Miroljub Lešo
Svetislav Goncić
Milivoje Tomić
Pavle Vuisić
Renata Ulmanski
Ivan Jagodić
Jezik/cisrpskohrvatski
nemački
Broj epizoda13
Producentska kompanija/eRTV Beograd
DistributerRTV Beograd
Emitiranje
Originalni kanalJRT
Originalno prikazivanje29. 2. 1976 (1976-02-29) – 23. 5. 1976 (1976-05-23)

Radnja uredi

Radnja serije se dešava u izmišljenom banatskom selu Mali Rit za vreme Drugog svetskog rata. Mali Rit je naizgled mirno banatsko selo, čiji stanovnici ne pružaju otpor nemačkoj okupaciji. Zapravo, partizani se uzdržavaju od napada na selo, koje koriste kao tajnu bazu, da ne bi privukli pažnju Nemaca.

Ipak, idilu tokom okupacije, koju s vremena na vreme kvari narednik Riđi, narušava događaj u susednom selu, kada su partizani zapalili žito namenjeno Nemačkoj. Manšaftovci sprovode taoce iz susednog sela kroz Mali Rit. Vasa, najbolji drug i komšija Milana Maljevića, ogorčen što niko ne pruža bilo kakav otpor Nemcima, daje vodu taocima, zbog čega dobija batine od Riđeg. Da bi se osvetio za batine i poniženje, Vasa je odlučio da zapali žito namenjeno slanju u Nemačku, nadajući se da će vojnici koji su ga tukli biti kažnjeni.

Požar je doveo u selo lukavog i nemilosrdnog inspektora Šicera, kome odmah postaje sumnjivo da pre ovog incidenta u selu nije bilo nikakvih anti-okupatorskih akcija. Šicer otkriva mrežu partizanskih ilegalaca u selu, koju između ostalih čine krčmar Paja, seoski brica i Vasin otac. Ubeđen da je zagrebao ispod površine, Šicer odlučuje da uzme taoce (između ostalih Milanovog brata Petra i Vasinog oca), preteći da će svakog dana streljati po jednog taoca, dok ne dobije odgovor koji traži. Plašeći se za život svog sina i ostalih seljana, Milanova majka dovodi partizane u selo koji savladavaju nemački garnizon i oslobađaju taoce. Milan i Petar odlaze sa partizanima.

U drugoj celini serije, Milan je među partizanima, koji se spremaju da pređu Dunav kako bi prezimili. Ne želeći da sa sobom povedu Milana i izlože opasnosti, partizanski komandir šalje Milana i buntovnog tinejdžera Rašu sa „specijalnim“ zadatkom da prezime kod svoje kuće. Na putu se Raša razboli, a Milan odlazi u susedno folksdojčersko selo Jakobsfeld. Tu nalazi posao kao sluga uglednog domaćina Jakoba Jeriha. Milan preko noći odlazi u kolibu gde je sakrio Rašu, donoseći mu hranu, a kasnije ga krije u štali Jakoba Jeriha. Jerih će zavoleti Milana pa planira da ga usvoji, pod uslovom da zaboravi na svoje poreklo. U međuvremenu, Šlog, partizanski ilegalac iz grada saznaje da se u Jakobsfeldu nalazi odbegli Raša, i odlučuje da ga izbavi na svoju ruku.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Slavko Štimac Milan Maljević
Miodrag Radovanović Georg Šicer
Slobodan Perović Jakob Jerih
Ljubomir Živanović Vasa
Milan Kuruzović Branko
Svetislav Goncić Raša
Miroljub Lešo Petar Maljević
Milivoje Tomić Brica
Oliver Vujović Folksdojčersko dete
Pavle Vuisić krčmar Paja Stanko
Renata Ulmanski Milanova majka
Ivan Jagodić Artiljerac, Vasin otac
Miomir Petrović Saša
Dragan Mirković student Cile
Dragoljub Milosavljević Velja
Ljubomir Ćipranić paor
Dušan Poček paor
Slobodan Velimirović Riđi
Vojin Kajganić Sep
Stole Aranđelović skeledžija
Božidar Pavićević Šuca
Gizela Vuković Milanova tetka
Danilo Čolić Boško Komandant
Bata Stojković Damjan
Ljubica Ković Marta Jerih
Milan Srdoč Peter
Goran Sultanović Lajter
Mihailo Janketić Šlog
Toma Kuruzović Fanka
Mića Tatić Steva

Muzika uredi

Muzičku temu Ja sam rođen tamo na salašu izvode Miomir Petrović i Dragan Mirković.

Vanjske veze uredi