Razgovor:Enigmatika (tupljenje i oštrenje) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 18:
 
:Ne bih se u potpunosti složio sa Orijentologom. Postoje pojedinačni blogovi koji imaju (i zaslužuju) zasebne članke. Doduše, u pitanju je veoma maleni broj slučajeva, kada je u pitanju kolaborativni/kolektivni blog, odnosno blogovi koji su postali svojevrsni brend, kulturna institucija ili nečije autorsko djelo. Da li ovaj blog spada u tu kategoriju je, pak, tema o kojoj se može raspravljati. --[[Korisnik:OC Ripper|OC Ripper]] ([[Razgovor sa korisnikom:OC Ripper|razgovor]]) 15:09, 17 decembar-просинац 2013 (CET)
 
::Neki blogovi da, dakako (mislim da je to bilo razvidno iz onog mog donjeg komentara o knjizi), ali oni moraju imati globalnu prepoznatljivost i značaj koji nadilazi jednu regiju --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Biljezim se sa štovanjem</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">,Poe</font>]] 15:27, 17 decembar-просинац 2013 (CET)
 
:Ali ako na en.wiki može stajati [https://en.wikipedia.org/wiki/Grumpy_Old_Bookman ovakav članak] i njemu slični, mislim da ni mi ne treba da budemo previše strogi, posebno kad se radi o stvarima s našeg govornog područja. --[[Korisnik:Igorwindsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igorwindsor|razgovor]]) 11:54, 16 decembar-просинац 2013 (CET)
:Navedeni blok je izrodio knjigu... --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Biljezim se sa štovanjem</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">,Poe</font>]] 11:27, 17 decembar-просинац 2013 (CET)
 
Poštovani Edgar Allan Poe.
Shvatam da branite Vaš stav da treba obrisati tekst o blogu Enigmatika (tupljenje i oštrenje), ali očigledno ne pratite pažljivo ovu oblast stvaralaštva (enigmatiku). Tekst prethodnika koji staje u odbranu "TIO" tvrdnjom da postoji tekst o nekom drugom blogu, "branite" činjenicom da je taj blog izrodio knjigu.
Dobar argument, ali, takođe i argument u korist mog bloga. Raspitajte se, šta je prethodilo pokretanju bloga (da li je bilo nekih knjiga, događaja, isl), te šta je planirano za drugo godinu rada, u koju stupam za 3 dana. Ovih dana sam u velikoj gužvi pa nemam dovoljno vremena da se posvetim ovom pitanju, te da dopunim tekst o blogu Enigmatika(tupljenje i oštrenje).
Naravno, nisam toliko sujetan da mislim da je moj blog u rangu nekih važnijih odrednica kao što su Enciklopedija Britanika ili SANU, ali u najmanju ruku, zaslužuje da stoji na Vikipedija, makar koliko i (minimum) 50% sadržaja. Takođe, volio bih da se zapitate zašto sam baš odabrao SH VIKIPEDIJU. Srdačan pozdrav.
 
:Iskreno ne, ne pratim doprinose na području enigmatike tako da ne znam što se tu sve dešava, no to nije ni važno. Sigurno postoji niz trivijalnosti na planeti čiji razvoj ja ne pratim, a zasigurno je u sklopu istih učinjen značajan pomak u odnosu na ranije, no o njima ne pišemo na Wikipediji.
:Što se tiče bloga i knjiga i događaja i planova... ako iz stabla naranče dobijete naranču, znači da ste sposobni ubrati plod rada, ali ako pak iz sjemena naranče dobijete stablo, znači da ste sposobni stvoriti plod. Mislim da je analogija jasna. Što se planova tiče... ja sam planirao da mi do kraja godine bude izdan znanstveni rad, ali moj mentor to još (zbog svih obaveza) nije stigao revidirati i pregledati tako da je on na čekanju do proljeća. Da napišem članak na Wikipediji o sebi i kažem da mi je rad u planu, mislim da ne bi zadovoljio osnovne kriterije. Toliko i o tome.
:Niste sujetni, ali možda malo previše odvažni, zar ne? Ne mislim da je bilo zle namjere niti optužujem da je vaš komentar bio zlonamjeran, ali po čemu su to ''Britannica'' ili SANU znakovitiji od Wikipedije? Da, ''Britannica'' ima tradiciju i plaćen urednički tim, kao i SANU i tu nas šišaju, ali gdje je esencijalna razlika? I ''Britannica'' je enciklopedija, kao i Wikipedija, a standardi opće enciklopedije (a to Wikipedia jest) moraju biti na određenoj razini, a ne spuštani nisko radi nečije promocije ili radi toga što je to "tamo neka skupina podataka na internetu koju svaki šaban može uređivati kako mu je drago" (ne guram nikome riječi u usta, ali ovo su bile neke od interpretacija Wikipedije kroz medije i komentare, posebno u posljednje vrijeme) tako da ovaj posljednji argument da blog "u najmanju ruku, zaslužuje da stoji na Vikipedija" smatram poraznim komentarom po ugled i viđenje Wikipedije, jer ona nije tamo neka zabit u koju svatko može pisati što hoće već ozbiljan projekt bez trivijalnosti koje svakome padnu napamet.
:Zašto ste odabrali ovu Wikipediju? Možda baš zato što je jedina gdje postoji šansa da se članak ekspresno ne pobriše bez pretjerane diskusije? Iskreno, ne znam, ali to i nije toliko bitno. Stvar je da, po mojoj interpretaciji pravila o relevantnosti, ovaj članak te kriterije ne zadovoljava. Ostatak zajednice će se sa mnom složiti ili neće, a konačna odluka bit će donesena konsenzusom zajednice, koja je ipak mjerodavnija u odlučivanju treba li određeni sadržaj biti na Wiki ili ne, a ne odlukom jednog člana. I srećom da je tako. --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Biljezim se sa štovanjem</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">,Poe</font>]] 15:27, 17 decembar-просинац 2013 (CET)
Nazad na stranicu "Enigmatika (tupljenje i oštrenje)".