Razlike između izmjena na stranici "Ekstremna ljevica"

Dodano 589 bajtova ,  prije 8 godina
preusmjerenje radi očuvanja historije članka
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
(preusmjerenje radi očuvanja historije članka)
'''Krajnja levica''', '''ekstremna levica''', '''radikalna levica''' ili '''ultra-levica''' su izrazi kojima se označavaju politički [[pokret (politika)|pokreti]], [[politička partija|partije]] i [[ideologija|ideologije]] koji pripadaju [[levica|levici]], a koje karakteriše ukidanje svih formi [[društvena stratifikacija|društvene stratifikacije]].<ref name="expo">Woshinsky, Oliver H., ''Explaining Politics: Culture, Institutions, and Political Behavior'' (Oxon, England, UK; New York, New York, USA: Routledge, 2008) pp. 145-149.</ref> Pripadnici krajnje levice bore se za ukidanja svakog oblika hijerarhije, a osobito protiv nejednake raspodele bogatstva i moći.<ref name="expo"/> Ekstremna levica zalaže se za uspostavu društva u kojemu bi svakome bile obezbeđene jednake društvene i ekonomske prilike, a niko ne bi imao preterano bogatstvo ili moć nad drugima.<ref name="expo"/>
'''Ekstremna ljevica''', '''radikalna ljevica''' ili '''ultra-ljevica''' su izrazi kojima se označavaju politički pokreti i ideologije koje pripadaju [[levica|ljevici]], a koje karakterizira odbacivanje postojećeg poretka, odnosno svih ostalih političkih pokreta, ideologija i stranaka, uključujući one koji pripadaju tzv. umjerenoj ljevici.
 
U suvremenomsavremenom svijetusvetu se pod ekstremnom ljevicomlevicom obično smatraju pokreti koji se ideološki svrstavaju uz [[anarhizam]], [[komunizam]], [[anarhokomunizam]], [[boljševizam]], [[staljinizam]], [[trockizam]], [[maoizam]], [[kastroizam]] te, u manjoj mjerimeri, [[feminizam]] i [[zelena politika|zelenu politiku]]. Kao jedan od historijskihistorijskih primjeraprimera ekstremneradiklane ljevicelevice se često navodi [[jakobinstvo]] u doba [[francuska revolucija|francuske revolucije]].
 
Njihove aktivnosti su orijentisane u skladu ideološke orijentacije (revolucionarno-marksistički ili anarhistički) za uspostavu socijalističkog/[[komunizam|komunističkog]] sistema ili društva bez centralizovane vlasti ([[anarhija]]).
[[Kategorija:Politika]]
 
== Izvori ==
[[ar:اليسار المتطرف]]
{{reflist}}
[[da:Venstreekstremisme]]
 
[[de:Linksradikalismus]]
== Vidi još ==
[[en:Far left]]
*[[Komunistička partija]]
[[es:Extrema izquierda]]
*[[Spisak komunističkih partija]]
[[eo:Maldekstra ekstremismo]]
 
[[fr:Extrême gauche]]
[[Kategorija:Politika]]
[[it:Sinistra radicale]]
[[Kategorija:Ideologije]]
[[he:שמאל רדיקלי]]
[[nl:Extreemlinks]]
[[ja:極左]]
[[no:Venstreekstremisme]]
[[pl:Skrajna lewica]]
[[pt:Extrema-esquerda]]
[[fi:Äärivasemmisto]]
[[sv:Vänsterextremism]]
[[vi:Cực tả]]
[[zh:極左派]]