Nele Karajlić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 29:
Kako su muzika i štih Zabranjenog pušenja, tijekom sredine 80-ih, počeli da postaju sve popularniji u Jugoslaviji, Nele je postao jedna od poznatijih ličnosti javnoga života u zemlji.
 
Nele se često upuštao u ono za što je znao da će izazvati kontroverze i kakvu burnu raspravu. Neke od tih, kao famozna epizoda za Maršalom danas se doimaju zaista smiješno, premda su u sistemu nakon Tita uzrokovale veliku pomutnju. Spomenuti slučaj desio se 1984. godine, kad se za vrijeme koncerta pokvarilo pojačalo marke Marshall, što je Nele komentirao kao "crko Maršal", publika prihvatila, a vlast protumačila kao ironičan komentar na Titov račun. Zbog ovoga su uslijedile i neugodne sankcije - v. [[Zabranjeno pušenje]]. (Zanimljivo je da zapravo nije riječ o pojačalu marke Marshall već Vox.<ref>[http://www.muzika.hr/clanak/22459/interview/davor-sucic-sejo-sexon-zabranjeno-pusenje-crko-je-vox-a-ne-marshall.aspx Davor Sučić aka Sejo Sexon (Zabranjeno pušenje): "Crk'o je Vox, a ne Marshall"]</ref>)
 
Press-konferencije tog benda, koje su prethodile izvedbama, često su imale oblik debatnog kluba u kojem je Nele šarmirao novinare prije pontificiranja problenaproblema, koji su varirali između donje fudbalske lige i Manifesta Karla Marxa. Dijelom je to bio alat za skupljanje publiciteta, dijelom socio-političko kazalište.
 
Što se tiče nastupa, dr Nele Karajlić je vjerojatno bio prvi jugoslovenski rock frontmen koji je preuzeo zaista aktivan pristup pred masama. U potpunosti iskoristivši opremu na pozornici, penjao bi se po njenim zidovima, skakao među publiku, skidao odjeću, simulirao fellatio na mikrofonu, pokazivao srednji prst publici itd. Jedan osobit slučaj bio je tokom turneje 1985/86. u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (mjestu gdje se često ugošćavaju operski pjevači i simfonijski orkestri, pa ima i klavir spojen zavrtnjima za pozornicu) kada se popeo na spomenuti klavir i simulirao spolni odnos s njim tokom dužeg vremenskog perioda, zbog čega je od publike dobio bodrenje, ali i ljutnju mnogih purista.
Red 41:
Okolnosti pod kojima je Zabranjeno Pušenje prestalo postojati, barem ono nekadašnje, još uvijek ne ostaju posve jasne. U kasnijim intervjuima je Nele, naime, eksplicitno izjavio da je Pušenje prestalo postojati kad je Sejo Neletu 1991. godine rekao da više neće svirati u bendu, te da to nije imalo nikakve veze sa ratom. Sejo naprotiv daje naslutiti da je se prestanak postojanja implicitno desio po Neletovom odlasku u Beograd u proljeće 1992., kada počinje rat u BiH.
 
Štogod da je bilo, ostaje činjenica da su im se putevi razišli - i otada nije bilo znaka da će se susresti uživo, licem-u-lice - osim kada je umro Sejin otac,. kadaTada su se Nele i Sejo sastanusastali u baru, na piće što je potrajalo do dugo u noć, kako je Nele izjavio u jednom intervjuu.
 
=== Dr. Karajlić ide u Beograd ===
Nele je tijekom rata sa ženom Sanjom i malom kćerkom stigao u Beograd. Tu su proveli svoje prve dane u stanu koji je pripadao Rambu Amadeusu. Nele je često u gradu čekao u redu ispred raznih dobrotvornih organizacija kako bi poslao paketiće hrane članovima obitelji u okupiranom Sarajevu.
 
Od 1993. do 1996. rekreacijski je svirao sa više muzičara pod imenom Zabranjenog pušenja, ali nije snimao nikav novi materijal. U rujnu 1995. putuje u Toronto gdje se sastaje sa Pavom iz Plavog orkestra, te nekim lokalnim muzičarima. Tijekom tog perioda skupljao je materijal za mogući novi album, no nije bio uistinu siguran bi li ga objavio ili ne. Ili čak ima li beogradska publika uopće više ikakav interes za ovog sarajevskog rokera bez benda.
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Nele Karajlić}}