Milan Grol – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Radi kao dramaturg u Narodnom pozorištu od 1903. do 1906. godine, potom predaje francuski jezik u Prvoj gimnaziji, a 1909. godine biva postavljen za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. U toku Prvog svetskog rata obavlja dužnost šefa srpskog Pres-biroa u Ženevi. Posle rata se vraća na mesto upravnika Narodnog pozorišta, gde ostaje sve do 1924. Tada je postavljen na mesto podsekretara u Ministarstvu inostranih dela, a zatim i na mesto ambasadora Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Turskoj.
 
Za poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine je izabran 1925. na listi Demokratske stranke. Tri godine kasnije postao je i ministar prosvete, a na toj dužnosti ostaje do januara 1929. godine. Po prestanku ministarskog mandata organizuje osnivanje Kolarčevog narodnog univerziteta, na čijem čelu je bio od osnivanja do početka Drugog svetskog ratarataNakon [[Državni udar 27. ožujka 1941.|Državnog udara 27. ožujka 1941.]] ulazi, kao i predstavnici skoro svih drugih parlamentarnih stranaka, u vladu generala [[Dušan Simović|Dušana Simovića]]. Do rujna [[1943]]. član emigrantskih vlada u [[London]]u.
 
Nakon [[Sporazum Tito-Šubašić|Sporazuma Tito-Šubašić]] postaje, [[7. ožujka]] [[1945]]., potpredsjednik vlade [[Demokratska federativna Jugoslavija|Demokratske federativne Jugoslavije]]. Zbog potpune kontrole i terora koju provodi [[Komunistička partija Jugoslavije|KPJ]], podnosi ostavku [[19. kolovoza]] [[1945]].. [[Demokratska stranka (Jugoslavija)|Demokratska stranka]] odbija sudjelovanje u [[Narodni front|Narodnom frontu]] pod [[KPJ|komunističkom]] dominacijom. Zbog terora, odlučuje bojkotirati izbore za [[Ustavotvorna skupština FNRJ|Ustavotvornu skupštinu]].
Do [[1943]]. bio član Jugoslovenske kraljevske vlade u emigraciji u [[London]]u, a posle [[Sporazum Tito-Šubašić|sporazuma Tito-Šubašić]] u [[mart]]u [[1945]]. kao potpredsednik ušao u Vladu Demokratske Federativne Jugoslavije u kojoj je bio do [[avgust]]a iste godine.
 
Grol je izvrgnut žestokim napadima i osudama, kao "izdajnik", "fašist" isl. U tisku ga je žestoko napadao [[Milovan Đilas]], pišući da »iza intelektualne glava Milana Grola viri [[Draža Mihailović]]«, pa čak i »[[Ante Pavelić|Pavelićeve]] [[ustaše]]«. Nešto nakon izbora Grol i drugi stranački vođe bili su pohapšeni, imovina stranke zaplijenjena i njen rad konačno zabranjen. Nakon toga Grol odustaje od daljih pokušaja političkog djelovanja i povlači se iz javnog života.
Milan Grol počinje avgusta 1945. otvorenu borbu protiv komunista svojim nedeljnim listom "Demokratija", ali koji se ubrzo zatvara jer su sindikati odbili da njihovi članovi štampaju taj list. Demokratskoj stranci je ubrzo zabranjen rad, a izvestan broj omladinaca nastavlja ilegalno da deluje. Međutim, ubrzo su skoro svi pohapšeni i poslati na dugogodišnje robije (među njima i [[Borislav Pekić]]).
 
Milan Grol je bio predsednik [[Demokratska stranka (Jugoslavija)|Demokratske stranke]] od 1940. do 1946. godine.
 
==Stvaralaštvo==