Razlike između izmjena na stranici "Vapnena voda"

Dodano 17 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
(preuzeto sa sr.wiki)
 
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
'''Krečna voda''' je ime za [[Zasićenost (hemija)|zasićeni]] [[otopine|rastvor]] [[kalcijum hidroksid]]a. Termin se odnosi na mineral [[krečvapno|kreča]]a. Njegova hemijska formula je Ca(OH)<sub>2</sub>. Ovaj hidroksid je slabo rastvoran, i.e. ca. 1.5 g / l na 25 °C,<ref>Solubility of Inorganic and Metalorganic Compounds - A Compilation of Solubility Data from the Periodical Literature, A. Seidell, W. F. Linke, Van Nostrand (Publisher), 1953</ref> tako da nema vidne razlike između krečne i čiste vode. Alternativno, posmatrač može da primeti blag miris zemlje. Ona se jasno razlikuje po alkalnom ukusu kalcijum hidroksida. Kad je izložena [[ugljen -dioksid|ugljen dioksidu]]u, krečna voda se pretvara u mlečni rastvor.
 
Dok je ''krečna voda'' proziran rastvor, ''krečno mleko'' je suspenzija čestica kalcijum hidroksida u vodi. Te čestice mu daju mlečni izgled. Krečno mleko se proizvodi reagovanjem kalcijum oksida sa viškom vode, obično 4 do 8 puta većom količinom vode od količine CaO. Reakcija vode i kalcijum oksida se naziva ''gašenjem kreča''. Kalcijum oksid se konvertuje u hidroksid prema sledećoj reakciji:
Ova reakcija je veoma [[egzotermičan|egzotermna]] i oslobađa dovoljno toplote da dovede suspenziju do tačke ključanja. To se može ostvariti koristeći odnosu od 2 dela vode na 1 deo kreča (po težini).
 
''Krečno mleko'' je alkalno sa [[pH vrednost|pH]] vrednošću od 12.3. Ono se koristi u hemijskoj industriji kao neutrališući agens u tretmanu otpadnih voda. Mada ono ime mnoštvo drugih primena, ono je najbolje poznato po svojoj (istorijskoj) primeni kao bele boja.
 
==Reference==
64.473

izmjene