Gelazije II – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m OC Ripper premjesti stranicu Gelazije II. na Gelazije II
Nema sažetka izmjene
Red 16:
| imenjaci = Gelazije
|}}
 
'''Gelazije II.''', rođen kao ''Giovanni Caetani'' bio je '''161''' [[papa]], od [[24. januar]]a [[1118]]. do [[29. januar]]a [[1119]]. godine.
'''Gelazije II.''' (1060/1064 - 29. januar 1119), rođen kao ''Giovanni Caetani'' bio je '''161.''' [[papa]], koji je stolovao od [[24. januar]]a [[1118]]. do [[29. januar]]a [[1119]]. godine. Njegov kratkotrajni pontifikat je označila posljednja veća eskalacija [[borba za investituru|borbe za investituru]], zbog koje je njegov najveći dio proveo u [[egzil]]u.
{{Biog-stub}}
 
==Biografija==
Bio je rodom iz [[Gaeta|Gaete]], odnosno porodice [[Caetani]], iz koje je kasnije potekao [[Papa Bonifacije VIII]]. Prema nekim izvorima, koji kod dijela historičara izazivaju sumnje, služio je kao redovnik u samostanu [[Montecassino]]. Papa [[Urban II]] ga je pozvao u [[Rim]], gdje je u augustu 1088. postao papski pod-đakon, a potom 23. septembra 1088. postao kardinal-đakon crkve [[Santa Maria in Cosmedin]]. Mnogo važnije je bilo imenovanje za papskog [[kancelar]]a 1089. Na tom je mjestu ostao sljedećih trideset godina; time je uspostavljen [[presedan]] prema kome kancelar može biti samo kardinal, odnosno da dužnost vrši doživotno ili do izbora za papu. Giovanni Caetani je također reformirao papsku upravu, uspostavivši potpuno nezavisne službenike i prekinuvši dotadašnje oslanjanje na rimske svjetovne notare.
 
Za papu je [[Izbor za papu 1118|izabran]] tri dana nakon smrti [[Paskal II|Paskala II]]. U gradskoj aristokraciji je tada postojala snažna frakcija pristaša [[Sveto Rimsko Carstvo|rimsko-njemačkog]] cara [[Heinrich V, svetorimski car|Heinricha V]]. Jedan od njih je bio [[Cencio II Frangipane]] koji je zarobio Gelazija. U martu 1118. je izbio ustanak prilikom koga je Gelazije oslobođen. Međutim, papa je odmah morao bježati iz Rima, gdje je ustoličen [[antipapa Grgur VIII]].
 
Gelazije je došao u Gaetu, odakle se uz [[Normani|normansku]] pomoć u julu vratio u Rim. Međutim, klan Frangipani je još uvijek bio snažan, te je papa napadnut prilikom služenja mise. Morao je ponovno bježati, te se zaputio u Francusku. U oktobru je stigao u [[Marseille]]; potom je posjetio [[Montpeiler]], [[Avignon]] i [[Vienne]], gdje je održao sinod. Planirao je sazvati veliki crkveni sabor na kome bi konačno riješio pitanje investiture, ali ga je u pretekla smrt u [[Opatija Cluny|Opatiji Cluny]].
 
Naslijedio ga je [[Kalist II]].
 
{{pape}}
 
[[Kategorija:Rođeni 1060-ih]]
[[Kategorija:Umrli 1119.]]
[[Kategorija:Pape]]