Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1990 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
Izbore su omogućile amandmani na Ustav SRH iz [[1974]]. godine, koje je početkom 1990. donio Sabor na poticaj tada još uvijek dominantnog [[Savez komunista Hrvatske|Saveza komunista Hrvatske]], ali i pod pritiskom javnosti koja je zahtjevala iste demokratske reforme kao u tadašnjoj Sloveniji, odnosno u državama bivšeg Istočnog bloka poslije pada berlinskog zida.
 
Dok su ustavni amandmani uvođenjem slobodnih višestranačkih izbora odbacili tzv. ''delegatski sistem'', struktura Sabora koji se trebao birati je ostala nepromijenjena u odnosu na nekadašnji [[Samoupravni socijalizam|samoupravni sistem]]. Tako su se birala tri doma - Vijeće općina, Društveno-političko vijeće i Vijeće udruženog rada. Posljednji dom su birali ''radni ljudi'' u svojim samoupravnim organizacijama kao što su poduzeća, javne institucije i škole, pa su se zato izbori održali radnim danom, odnosno u ponedjeljak, dan iza izbora za ostala dva vijeća.
 
Izbori su bili raspisani za tri vijeća od kojih je bio ustrojen Sabor SR Hrvatske (Društveno-političko vijeće, Vijeće općina, Vijeće udruženog rada), a održani su u dva kruga. Prvi krug izbora za zastupnike u Društveno-političkom vijeću te Vijeću općina održan je u nedjelju, [[22.4.]] [[1990]]. godine, a za Vijeće udruženog rada sljedećeg dana, [[23.4.]] [[1990]]. Drugi krug izbora održao se 6. i 7.5.