Akhenaton – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 82.208.240.232 na poslednju izmenu korisnika OC Ripper
Red 38:
U periodu pre dolaska Akhenatona na presto, moć faraona se izražavala udruživanjem sa bogom [[Amon]]om, čiji se identitet donekle spojio sa ličnošću boga sunca [[Ra]]. U Egiptu tog vremena, Amon je postao vrhovni bog, a drugi bogovi bili su pod njegovom vlašću. Ime Amenhotep znači „Amon je zadovoljan“. Vremenom su sveštenici boga Amona postali veoma moćna kasta. Akhenaton je pokušao da nadjača njihov autoritet tako što je proglasio veru u jednog jedinog boga - sunčani kolut [[Aton]]. On je zatvorio Amonove hramove, a svoje ime promenio u Akhenaton, što znači „sluga Atonov“.
 
== Umetnost ==
sta ima novo
Pretpostavlja se da je Akhenaton bio revolucionar po svojim umetničkim sklonostima. Takozvani „Akhenatonov stil“ se odlikuje novim shvatanjem forme i pokušajima da se izmeni tradicionalna „ukočenost“ egipatske umetnosti. Obrisi i linije postaju „savitljiviji“ i negeometrijski. Ubrzo posle Akhenatonove smrti, stara verska tradicija je ponovo uspostavljena, ali su umetničke novine nastavile da žive još duže vreme. Ovaj stil imao je uticaja i na čuveni zlatni poklopac [[Tutankamon]]ovog kovčega.
 
=== Akhenaton i njegova porodica ===
Akhenaton u delima umetnika izgleda neobično, u poređenju sa drugim faraonima. Jedno objašnjenje je da se umetnost menjala, i počela na drugačiji način da predstavlja vladare. Drugo objašnjenje je da je Akhenaton bio neobičnog izgleda. Postoje čak i teorije o tome da je Akhenaton bio žena ili [[hermafrodit]].
 
[[Bob Brajer]] (Bob Brier), u svojoj knjizi „Ubistvo Tutankamona“ ("The Murder of Tutankhamen"), tvrdi da je Akhenaton imao [[Marfanov sindrom]] (latinski: Syndroma Marfan, dystrophia mesodermalis, congenita hypoplastica). On se ogleda u izduženim udovima, licu, paukolikom prstima. Brajer čak nagoveštava da bi ovo moglo objasniti i Akhenatonovu opčinjenost suncem, jer je onima koji boluju od ove bolesti često hladno. [http://www.exn.ca/Stories/1999/03/05/56.asp]
 
Marfanov sindrom se prenosi na decu. Umetnici prikazuju Akhenatonovu decu kako pate od istih simptoma kao i njihov otac. Ako je porodica zaista patila od ovog sindroma, to bi moglo da objasni veliku smrtnost u porodici, mada za to ima i drugih razloga.
 
U prilog teoriji da je ovakvo predstavljanje Akhenatona samo odlika stila, ide i činjenica da su mnogi visoki državni zvaničnici predstavljeni sa istim odlikama. Ali, moguće je da su oni predstavljeni po ugledu na vladara.
 
Neki tvrde da njegovi portreti iz mladosti izgledaju najnormalnije, i da crte lica vremenom postaju sve izduženije. Suprotno, može se tvrditi da su rani portreti tipičnijeg izgleda, jer je umetnost još u „prethodnoj fazi“.
 
Dogod Akhenatonova [[mumija]] ne bude pronađena i identifikovana, ovo će ostati samo pretpostavke.
 
== Naslednici ==