Sioux – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding chy:Ho'óhomö'e, simple:Sioux, az:Siu; modifying ca:Sioux
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Rain_in_the_faceEn-chief-sitting-bull.jpg|thumb|Rain-in-the-Face (Kiša-u-Lice, ili Kišno lice), iz plemena Hunkpapa, nakon bitke na Little Bighornu neki izvjestitelji su javili da jePoglavica ubio[[Bik GeneralaKoji CusteraSjedi]].]] '''Sioux'''[http://www.nal.usda.gov/speccoll/images1/bodmer/sioux.gif].- jedan od najpoznatijih naroda sjeverno-američkih Indijanaca nastanjen u području između rijeka Mississippi i Missouri. Ime Sioux poslužilo je da se označi jezična porodica Siouan, čiji su oni njaznačajniji članovi.
 
 
Red 13:
 
 
[[Datoteka:Dakotawoman2Gall, or Gaul. Fighting leader of the combined Sioux tribes in the battle of Little Big Horn (From L. D. Greene Album). - NARA - 533088restoredh.jpg|thumb|left|Nepoznata ženaRatnica iz plemena Yanktonai, snimljena u Fort Randallu 1882.Sioux]] Siouxe isprva nalazimo u području rižinih polja u Minnesoti osobito se navode jezera Mille Lacs. Indijanci iz ovih krajeva (Menominee, Chippewa i Siouxi) želi su ovu biljku i koristili je u prehrani. Borba za prevlast nad poljima riže između Chippewa i Siouxa dovela je do progona Siouxa iz tih krajeva. Oni rijeku Missouri prelaze prije 1750. Na području [[Black Hills]]-a nalazimo ih 1765.
1862. Mala Vrana (Little Crow [http://www.mnsu.edu/emuseum/history/mncultures/littlecrow.html]) napravio je pokolj u [[Minnesota|Minnesoti]] pobivši 700 naseljenika i 100 vojnika. Kasnije su još dva datuma veoma značajna u njihovoj povijesti. To je pobjeda [[Bik Koji Sjedi|Bika Koji Sjedi]] (Sitting Bull, ili Tatanka Yotanka [http://us.history.wisc.edu/hist102/bios/5.html]) koji je 1876. sa svojim Siouxima i još nekim saveznicima potukao pukovniju generala Custera i mnogobrojnih dobrovoljaca na rijeci Little Bighorn [http://www.pbs.org/weta/thewest/people/a_c/custer.htm]. Ovoj bitki prethodila je i malo spominjana borba na [[Devils Tower]]u [http://www.nps.gov/deto/]. Ovdje su veoma žestok otpor priredili manje pokretni starci koji nisu mogli pratiti tempo plemena. Bik Koji Sjedi tražio je najpovoljniji položaj za pružanje otpora dobro opremljenoj američkoj vojsci [http://members.tripod.com/~RFester/lakota.html].