Medvedgrad – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gagily (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
uveden wikipedijski uvod, naslov, dodana slika; tekst o legendama zakomentiran - može se koristiti kao nadopuna članka, odnosno njegova posebna sekcija
Red 1:
[[Image:Medvedgrad.jpg|250px|right|thumb|Pogled na Medvedgrad]]
 
'''Medvedgrad''' je stari grad (gradina, utvrđenje) sagrađen u 13. vijeku na [[jugozapad]]nom obronku planine [[Medvednica|Medvednice]].
 
Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica svetih Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim Hrvatima u [[Domovinski rat (Hrvatska)|Domovinskom ratu]]. S Medvedgrada se pruža izvrstan pogled na [[Zagreb]], uz pogled iz Sljemenske žičare to je najbolje mjesto za promatranje Zagreba noću.
 
Najveći lik ugarskog humanizma, pjesnik i slavonski ban Janus Pannonius (Ivan Česmički) umro je na Medvedgradu [[1472]]. godine.
 
[[Kategorija:Zagreb]]
 
[[bs:Medvedgrad]]
[[de:Burg Medvedgrad]]
[[en:Medvedgrad]]
[[hr:Medvedgrad]]
[[hu:Medvevár]]
 
<!--
by Gagily:
 
Linija 9 ⟶ 26:
No, najpoznatija mitska stavnovnica Medvednice je Crna kraljica. Razne legende o ovoj moćnoj vladarici se protežu kroz mnoge hrvatske krajeve. Ona je, primjerice, prema predaji stvorila i Plitvička jezera: nakon velike žege i sparine koja je mučila narod, a ni nebo se ne htjede smilovati i poslati spasonosne kapi kiše, pojavi se na poljani Crna kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Ona pošalje silnu kišu, spasi narod od suše, i stvori Plitvička jezera.
Smatra se da je prvotno ova mitska figura nastala iz priča koje su se spredale u narodu o zloj Barbari Celjskoj, sestri Fridricha, glavnog aktera u priči o Veronici, nesretno okončaloj u Velikom taboru. Kažu da je ta Barbara bacala svoje ljubavnike s kula starih gradova u kojima je živjela, a među njima je i Medvedgrad.
-->