Wikipedija:Vandalizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 4:
 
Vandalizam se kažnjava blokiranjem pristupa Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku na utvrđeno vrijeme prema diskreciji administratora. Administratori su dužni da upozore korisnike koji čine vandalizam prije nego ih blokiraju osim ako se radi o težim prekršajima koji moraju biti hitno spriječeni. Svako odbijanje upozorenja će rezultirati u blokiranju korisnika. Ako korisnik i nakon isteka blokade nastavi vandalizam kazneno vrijeme blokade će biti poduplano.
 
 
== Primjeri vandalizma ==
 
Vandalizam na Wikipediji spada u jednu ili više sljedećih kategorija:
 
;Blanking: Uklanjanje dijela ili potpunog sadržaja neke stranice ili dijela stranice bez valjanog obrazloženja ili očiglednog povoda.
;Besmisleni sadržaj: Dodavanje besmislenog teksta s ciljem da se stranica učini nečitljivom.
;[[Wikipedia:Spam|Spam]]: Dodavanje eksternih (vanjskih/spoljnih) linkova na nerelevantne stranice (npr. u svrhu reklame) nakon upozorenja predstavlja vandalizam.
;[[m:Vandalbot|Vandalbots]]: [[Wikipedia:Politika botova|Skripta ili "robot"]] koji pokušava vandalizirati ili spamati ''veliki'' broj članaka.
;Šašavi vandalizam: Dodavanje prostota, grafita, slučajno odabranih slova ili znakova, koji nemaju nikakvog smisla u kontekstu sadržahja; stvaranje besmislenih i neenciklopedijskih stranica itd. (S druge strane, treba napomenuti kako je dodavanj slučajno odabranih slova čest način na koji novi i neiskusni korisnici uređuju stranice, te se u takvim slučajevima ne smije odmah pretpostaviti zla namjera.)
;Podmukli vandalizam: Vandalizam koji je teško primijetiti. To uključuje dodavanje pogrešnih, ali plauzibilnih informacija u članke, (npr. manje izmjene datuma), skrivanje vandalizma (npr. pravljenje dvije loše verzije i vraćanje samo jedne) ili vraćanje valjanih stranica s namjerom da se spriječi poboljšanje stranice, pa tako neki vandali koriste oznaku "rv" (revertiranje vandalizma) kako bi sakrili vandalizam.
;Vandalizam korisničkih stranica: Dodavanje uvreda, prostota i sl. na [[Wikipedia:Korisnička stranica|korisničke stranice]] ili stranice korisnika za razgovor (v. također [[Wikipedia:Bez osobnih napada]]).
;Vandalizam slika: Uploadiranje uznemirujućih slika, smještanje slika s eksplicitnim sadržajem na za to neprimjerene sadržaje ili jednostavno korištenje slika na neprimjeren način. (Napomena: Wikipedija nije cenzurirana, te se slike s eksplicitnim sadržajem mogu stavljati na za to primjerene stranice).
;Zloupotreba tagova: Korištenje tagova kao što su {{tl|delete}}, {{tl|sprotected}} ili slično na stranice koje za to ne zadovoljavaju kriterije.
;Vandalizam preusmjerenjem stranica: Mijenjanje imena stranice ("pomjeranje stranice") u uznemirujuće ili neprimjerene nazive. Wikipedia sada dozvoljava samo registriranim korisnicima da mijenjaju imena stranica.
;Vandalizam linkovima: Modificiranje internih ili eksternih linkova tako da izgledaju isto, ali zapravo vode na neprimjerenu stranicu/site (npr. eksplicitna slika; site s uznemirujućim sadržajem).
;Vandalizam izbjegavanjem: Uklanjanje {{tl|afd}}, {{tl|copyvio}} i drugih tagova kako bi se sakrili kandidati za brisanje, odnosno spriječilo brisanje neprimjereniog sadržaja. Treba napomenuti da to često čine novi korisnici.
;Modificiranje komentara korisnika: Uređivanje komentara drugog korisnika u namjeri da se promijeni njegovo značenje (npr. promjena nečijeg glasa), osim u slučajeima [[WP:RPA|uklanjanj osobnih napada]] (što ponekad samo po sebi može biti kontroverzno). Pri tome valja uzeti u obzir kada komentar nije potpisan. Valja napomenuti da se ne preporučava ispravljanje tuđih gramatičkih i pravopisnih pogreški.
;Vandalizam stranica za razgovorima: Blanking postova drugih korisnikana stranicama za razgovoru se smatra vanadlizmom, osim ako je u pitanju uklanjanje internog spama. Još jedna iznimka jest premještanje postova na odgovarajuće stranice (u svrhu arhiviranja i sl.). [[Wikipedia:Uklanjanje osobnih napada|Uklanjanje osobnih napada]] se također smatra legitimnim. Gore navedena pravila se ne odnose na korisničku stranicu za razgovor, gdje korisnik ima pravo uklanjati sadržaj po vlastitoj diskreciji.
;Učestalo uploadiranje materijala pod tuđim autorskim pravom: Uploadirabnje i korištenje materijala na Wikipediji na načine koji krše [[Wikipedia:Problemi s autorskim pravom|Wikipedijinu politiku autorskog prava]] nakon učestalih upozorenja je vandalizam. S obzirom na moguću neinformiranost novih korisnika, ta aktivnost se smatra vandalizmom '''isključivo''' nakon upozorenja.
;Stvaranje malicioznih korisničkih računa: Stvaranje korisničkih računa koji sadrže uvredljive ili uznemirujuće izraze se smatra vandalizmom, bez obzira da li se račun koristi ili ne. V. [[Wikipedia:Politika korisničkih imena]] i [[Wikipedia:Sock puppet]].
;Vandalizam sažetka stranice: Stvaranje uvredljivih sažetaka uređivanja članka u nastojanju da se ostavi teško izbrisivi biljeg na Wikipediji. Često kombiniran s malicioznim korisničkim računima.
;Skriveni vandalizam: Svaki oblik vandalizma koji sadrži skriveni tekst, nevidljiv u završnoj verziji ali vidljiv za vrijeme uređivanja.
 
[[category:Wikipedia|Vandalizam]]