Pištolj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 28:
Razvoj pištolja je kroz sljedeća četiri vijeka gotovo u potpunosti pratio razvoj pušaka, što se prvenstveno odnosilo na mehanizme za opaljivanje. Prvi pištolji su se imali glatke cijevi, a municijom, odnosno olovnim zrnima su se punili sprijeda. Opaljivanje se vršilo paljenjem [[barut]]nog punjenja kroz rupu na stražnjem dijelu oružja.
 
Kao i kod pušaka, to se činilo putem [[fitilj]]a, zatim posebnih mehanizama za proizvodnju iskri koje bi upalile barutno punjenje, pa su tako pištolji odgovarali puškama [[kolašica]]ma, a kasnije [[kremenjača]]ma. Slično kao i kod pušaka, u [[17. vijek€17vijek|17]]. i [[18. vijek]]u se uvode [[fišek|fišeci]] za držanje barutnog punjenja, a kasnije i mehanizmi opaljivanja koji koriste [[kapisla|kapisle]].
 
Razvoj metalurgije u [[19. vijek]]u dovodi do stvaranja suvremenih [[metak]]a, kao i nastojanja da se poveća brzina paljbe. Prvo se započelo s višecijevnim pištoljima, od kojih je najpoznatiji [[Derringer]], da bi se 1830-e|1830-ih razvili [[revolver]]i koji metke ispaljuju iz doboša. Revolveri se brže pune i brže ispaljuju metke od klasičnih pištolja, te stječu dominaciju i popularnost koja će trajati sve do [[20. vijek]]a.
 
U 19. vijeku se eksperimentira s brzometnim pištoljem koji koriste [[magacin]]e, a kasnije posebne okvire s više metaka, najčešće u dršci cijevi. Mehanizam opaljivanja koji omogučuje automatsko punjenje metka u [[zatvarač]] kasnije dovodi do stvaranja prvih [[Poluatomatski pištolj|poluautomatskih pištolja]] koji se nekada kolokvijalno nazivaju automatskim pištoljima iako nisu predstavljali [[automatsko oružje]] u pravom smislu riječi.
 
Poluautomatski pištolji su dugo vremena bili manje pouzdani, precizni i imali slabiji domet u odnosu na revolvere, ali se ta situacija promijenila iza [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]]. Većina vojski tada počinje koristi poluatomatske pištolje, a razvijaju se i prvi [[automatski pištolj]]i. Najnoviji razvoj pištolja odnosi se na korištenje plastike i kompozitnih materijala koji omogućavaju manju težinu, ali i lakše skrivanje što izaziva probleme vezane uz sigurnost, pogotovo zračnog prometa.
 
[[Category: Oružje]]