Razlike između izmjena na stranici "Liberalni feminizam"

Dodana 23 bajta ,  prije 12 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: {{Feminizam}} '''Liberalni feminizam''', za koga se ponekad koristi izraz "feminizam srednje struje", je ogranak feminističkog pokreta koji nastoji postići jednakost muškarac...)
 
m/м
'''Liberalni feminizam''', za koga se ponekad koristi izraz "[[feminizam]] srednje struje", je ogranak feminističkog pokreta koji nastoji postići jednakost muškaraca i žena u društvu kroz političku i pravnu reformu. Prema liberalnim feministkinjama sve žene su u stanju vlastitim naporima postići jednakost s muškarcima, pa se ona može dogoditi bez da se promijeni društvena struktura. Liberalne feminstkinje se, kao i druge feministkinje, zalažu za [[reproduktivna prava]], [[pravo glasa]], pravo na obrazovanje, jednakost u plaćama, porodiljne dopuste, dječje doplatke, posebno zdravstveno osiguranje te borbu protiv porodčnog nasilja.<ref>hooks, bell. "Feminist Theory: From Margin to Center" Cambridge, MA: South End Press 1984</ref>
 
Liberalni feminizam se obično vezuje uz širu ideologiju [[liberalizam|liberalizma]], ali i uz tzv. [[feminizam drugog vala]] i [[radikalni centar]].
 
Liberalni feminizam je od 1970-ih pod udarom drugih feminističkih pravaca, najčešće [[radikalni feminizam|radikalnog feministkinja]] kojim im spočitavaju ''de facto'' zalaganje za ''status quo'', odnosno činjenicu da su žene u SAD i drugim državama u podređenom položaju usprkos ''de iure'' jednakosti. Radikalne feministkinje drže da se žene mogu osloboditi jedino radikalnim preobražajem društva, odnosno ukidanjem [[patrijarhat|patrijarhalnih]] institucija uključujući [[država|državu]].