Vizantijsko-bugarski ratovi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m novi ključ za kategoriju Vizantijsko-bugarski ratovi: " " pomoću gadgeta HotCat
Red 19:
== Pojava Bugara i prvi kontakti sa Vizantijom==
 
[[SlikaDatoteka:Bulgarien Pliska Khan Asparuch.jpg|mini|left|Spomenik Asparuha u Plisci. Bugarska|200px]]
 
Prva pojava Bugara na Balkanskom poluostrvu se spominje oko Petog veka naše ere, tokom Velike migracije naroda na prostorima Evrope i Centralne Azije. Prvi kontakt jedne organizovane bugarske države sa Vizantijom dolazi oko 635. godine kada Kuvrat, vođa prvih Bugara koji su došli sa prostora Centralne Azije, podigao je uspešan ustanak protiv Avara ili po jednoj drugoj verziji protiv zapadnih turskih plemena, i ispostavio jednu bugarsku državu koja se proširivala na prostorima između Kavkaza i Dnjepra, prostorima izuzetno vitalnim za Vizantiju koja je u međuvremenu bila u ratnom stanju sa Avarima i Persijancima, a morala je da odbrani svoje istočne granice i od novorođene arapske ekspanzije.
Na početku Sedmog veka naše ere Vizantije je bila prinuđena da održava dobre odnose sa njenim susedima, tako da bi izbegla rat na više frontova, zbog istovremenog sukoba sa Avarima i Sasanidima morala je da nađe saveznike među njenim novim, nepoznatim susedima. Prema pričama patrijarha Nićifora i Jovana Nikije, vođa bugarskog plemena Onogura, Orhan, posetio je Carigrad 619. zajedno sa sinom Kuvratom. Tokom njihovog boravka u Carigrad, obojca su se krstili, a Orhan je dobio titulu patrikija dok je Kuvrat ostao u Carigradu i posle odlaska njegovog oca. Kada je nasledio svog oca i oslobodivši svoj narod, Kuvrat je sklopio savezništvo sa vizantijskim carom Iraklijom, 641. godine, i dobio je od njega titulu patrikija kao i mnogo poklona. Detalji tog sporazuma nisu zabeleženi, ali je ostalo poznato da je Kuvrat podržao prava Iraklijovog sina, Iraklona, umesto Konstantina Trećeg za vizantijsko presto. Osim toga, vođa Onogura, Kuvrat je uspeo da podigne svoj ugled među i ostalim bugarskim plemenima, i da ih ujedini u jednu bugarsku državu. Ta bugarska država je ostala poznata u istoriji kao Velika ili Stara Bugarska. Na taj način Vizantija je dobila privremeno jednog lojalnog saveznika na njene izuzetno osetljive severne granice.
hrišćani, a Orhan je dobio titulu patrikija dok je Kuvrat ostao u Carigradu i posle odlaska njegovog oca. Kada je nasledio svog oca i oslobodivši svoj narod, Kuvrat je sklopio savezništvo sa vizantijskim carom Iraklijom, 641. godine, i dobio je od njega titulu patrikija kao i mnogo poklona. Detalji tog sporazuma nisu zabeleženi, ali je ostalo poznato da je Kuvrat podržao prava Iraklijovog sina, Iraklona, umesto Konstantina Trećeg za vizantijsko presto. Osim toga, vođa Onogura, Kuvrat je uspeo da podigne svoj ugled među i ostalim bugarskim plemenima, i da ih ujedini u jednu bugarsku državu. Ta bugarska država je ostala poznata u istoriji kao Velika ili Stara Bugarska. Na taj način Vizantija je dobila privremeno jednog lojalnog saveznika na njene izuzetno osetljive severne granice.
 
== Prvi sukobi ==