Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m dodana kategorija Drugi svjetski rat pomoću gadgeta HotCat
dodatak s bs.wiki
Red 1:
[[Datoteka:Muzej ZAVNOBiH-a.JPG|mini|desno|250px|Kuća u kojoj je održano prvo zasjedanje]]
U glavnom dokumentu ZAVNOBIH-a istaknuto je da narodi Bosne i Hercegovine stvaraju u zajednici sa ostalim narodina novu Demokratsku Federativnu Jugoslaviju slobodnih naroda, te da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo Zemaljsko antifašističko vijeće naroda BiH hoće da njihova zemlja koja nije ni srpska ni hrvatski ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska bude slobodna i zbratimljena BiH u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Ove odluke potvrđuje drugo zasjedanje AVNOJ-a.
[[Datoteka:Dom ZAVNOBiH-a.JPG|mini|desno|250px|Dom ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu]]
'''ZAVNOBiH''' (''Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]]'') je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio [[Vojislav Kecmanović]]. Formiran je u novembru [[1943]]. godine.
 
Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a:
Na drugom zasjedanju održanom u Sanskom Mostu od 30. juna do 2. jula 1944 donijeto je jedanaest odluka od kojih je posebno važna deklaracija o pravima gradjana BiH.
* prvo u [[Mrkonjić Grad]]u 25. novembra 1943. (sada ''Dan državnosti Bosne i Hercegovine''),
* drugo u [[Sanski Most|Sanskom Mostu]] 30. juna 1944,
* treće i posljednje u [[Sarajevo|Sarajevu]] [[26. april]]a 1945. godine.
 
== Prvo zasjedanje ==
Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.
 
Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju [[AVNOJ]]-a (29. novembar 1943). Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz [[Bijeljina|Bijeljine]], kao predsjednikom.
 
U Mrkonjić Gradu se nalazi spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i dom ZAVNOBiH-a, koji predstavlja centar kulturnog i društvenog života grada, a koji je otvoren 27. novembra [[1973]]. u okviru proslave 30-godišnjice prvog zasjedanja.
 
== Drugo zasjedanje ==
Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano je 30. juna – 2. jula 1944. u Sanskom Mostu na kojem je [[1. juli|1. jula]] [[1944]]. godine donesena deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:
:''U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.''
 
''Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:''
 
''* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;
* Slobodu vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti;
* Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i štampe;
* Ličnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;
* Ravnopravnost žena sa muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti;
* Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa;
* Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona;
* Borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti;
* Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti;
* Niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.'':
 
== Treće zasjedanje ==
Nakon ulaska partizanskih trupa u [[Sarajevo]] [[26. april]]a [[1945]]. sazvano je i treće zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je bilo posljednje ratno i uopšte posljednje zasjedanje ovog tijela.Državna struktura federalne Bosne i Hercegovine zaokružena je na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a.Tada je, najprije, odobren rad Predsjedništva ZAVNOBiH-a između dva zasjedanja, a zatim se ZAVNOBiH konstituisao u Privremenu Narodnu skupštinu Bosne i Hercegovine.Tada je donesen Zakon o Narodnoj vladi Bosne i Hercegovine.
 
 
{{Stub-hist}}
 
[[Kategorija:Drugi svjetski rat u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:BosnaHistorija Bosne i HercegovinaHercegovine]]
[[Kategorija:Skraćenice]]
 
Na trecem zasjedanju održanom u Sarajevu od 26. do 28. aprila 1945 zakonom o izmjenama i dopunama odluke o konstituranju ZAVNOBIH-a prerastaju u Narodnu skupštinu BiH na čelu sa Rodoljubom Čolakovićem. Ove odluke su potvrđene odlukama treceg zasjedanja AVNOJ-a.
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Bosna i Hercegovina]]
[[Kategorija:Drugi svjetski rat]]
 
[[bs:ZAVNOBiH]]