Populacioni indeks

Populacioni indeks (r) meteorskog roja predstavlja meru sjajnosti datog roja. Računa se za svaki roj ponaosob i, grubo uzev, može se reći da rojevi populacionog indeksa 2,0 – 2,5 obiluju sjajnijim meteorima, dok rojevi kod kojih je populacioni indeks veći od 3,0 obiluju manje sjajnim meteorima[1].

Severnoamerička meteorska mreža definiše populacioni indeks kao broj meteora jedne magnitude podeljen brojem meteora prve sjajnije mahnitude[2]:

Kako se broj magnituda koje posmatrač vidi smanjuje sa opadanjem sjajnosti meteora, u stvarnosti kriva broj meteora – sjajnost nije eksponencijalna, već u jednom trenutku dostiže svoj maksimum nakon čega opada. Zbog toga je bitno koje se magnitude uzimaju za procenu populacionog indeksa – ako su uzete previše sjajni meteori može da se desi da ih ne bude dovoljno, odnosno da statistička greška bude prevelika. Sa druge strane, ako su uzeti previše slabi meteori, možda su oni koji su za jednu magnitudu sjajniji previše promakli posmatračima. Zato se razvijaju statistički modeli kako bi se što preciznije odredio populacioni indeks[3].

Populacioni indeks različitih potoka uredi

S obzirom na to da različiti potoci u okviru jednog meteorskog roja mogu da budu različite starosti, to meteori koji pripadaju ovim potocima mogu da imaju i različiti populacioni indeks. Stariji potoci obiluju masivnijim meteoroidima, zbog čega imaju i manji populacioni indeks.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi