Otvori glavni meni

Poluotok rt (afrikaans: Kaapse Skiereiland, engleski: Cape Peninsula) je stjenoviti poluotok koji se izvija 75 km duboko u Atlantski ocean na krajnjem jugozapadu afričkog kontinenta u Južnoafričkoj Republici. Na južnom kraju poluotoka nalaze se Rt Point i Rt dobre nade, a na sjevernom kraju planina Table Mountain, sa koje se odlično vidi grad Cape Town.

Poluotok rt
Kaapse Skiereiland
Njemačka karta poluotoka iz 1888
Njemačka karta poluotoka iz 1888
Koordinate: 34°12′S 18°24′E / 34.200°S 18.400°E / -34.200; 18.400
Država  Južna Afrika
Provincija Western Cape
Karta
Poluotok rt is located in Južna Afrika
Poluotok rt
Poluotok rt
Poluotok rt na karti Južne Afrike

Geografske karakteristikeUredi / Уреди

Poluotok rt je nekad bio otok, koji se prije šezdesetak milijuna godina spojio s kopnom na dijelu koji se geološki razlikuje od okolnog terena, jer je pješčani - on se zove Ravnina rta (Cape Flats). Administrativno poluotok pripada u južnoafričkoj provinciji Western Cape a sva naselja na njemu dio su metropolitanske općine Cape Town.

 
Svjetionik na Rtu Point

Rt dobre nade koji se nalazi na poluotoku često zovu mjestom gdje se susreću Atlantski i Indijski ocean, tako da zapadnu obalu kolokvijalno nazivaju Atlanska obala [1], a istočnu gdje je veliki Zaljev False (False Bay / Lažni zaljev) Obala Indijskog oceana. Ali prema sporazumu Međunarodne hidrografske organizacije, koji definira granice oceana, ta točka je Aguljaski rt, udaljen 120 km jugoistočno. [2]

IzvoriUredi / Уреди

  1. "The Atlantic Coast " (engleski). Cape Town South Africa. http://www.discoverthecape.com/atlantic-coast.html. pristupljeno 3. 02. 2012. 
  2. "Where the two oceans really meet" (engleski). South Africa info. http://www.southafrica.info/about/geography/oceansmeet.htm. pristupljeno 3. 02. 2012. 

Vanjske vezeUredi / Уреди