Pocketful of Miracles

Pocketful of Miracles

originalni poster
Režija Frank Capra
Producent Frank Capra
Scenario Hal Kanter
Harry Tugend
po scenariju Roberta Riskina
Uloge Glenn Ford
Bette Davis
Hope Lange
Arthur O'Connell
Muzika Walter Scharf
Fotografija Robert J. Bronner
Montaža Frank P. Keller
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
19. decembar 1961 (1961-12-19)
Trajanje 136 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,9 mil. $
Bruto prihod 2,5 mil. $

Džep pun čuda (engl. Pocketful of Miracles) je američka filmska komedija iz 1961. sa Beti Dejvis i Glenom Fordom u glavnim ulogama, i poslednji film reditelja Frenka Kapre.

RadnjaUredi

Dejv je moćni njujorški biznismen, koji svakoga dana kupi po jednu jabuku od siromašne ulične prodavačice Eni. Smatra da mu njene jabuke donose sreću, te između njih dvoje godinama postoji prijateljstvo. Jednog dana je pronalazi veoma zabrinutu i tužnu, a kada je upita šta je razlog za to, saznaje da Eni ima ćerku u Evropi i da misli da je njena majka ugledna aristokratkinja. Sada kada se udaje, želi da dođe u Njujork i konačno upozna majku. Na nagovor svoje devojke Kvini Martin, Dejv odluči da od Eni napravi damu.

Produkcija i prijemUredi

Za ulogu Dejva su razmatrani Frenk Sinatra, Kirk Daglas, Din Martin i Stiv Makvin, dok je uloga Eni „Jabuke“ ponuđena Ketrin Hepbern, Širli But, Džin Artur i Helen Hejz.[1] Ford je insistirao da ulogu dobije Beti, te da tako pokušaju da osnaže njenu poljuljanu karijeru. Bio joj je jako zahvalan što ga je 1946. godine progurala u Holivudu, zatraživši da glumi pored nje u filmu Ukradeni život.[1] Ipak želeo je da najveću sobu i garderobu dobije njegova devojka, Houp Lang. Dejvisova se tome žestoko usprotivila, i uspela da dobije željene prostorije, što je izazvalo neznatne nesuglasice. Kapra je jedva dočekao postprodukciju, jer su brojne i učestale glavobolje posle snimanja, postale svakodnevnica.

Saznavši da je Ford izjavio da je Beti dobila ulogu zahvaljujući njegovoj intrvenciji, glumica je odbrusila: „Ko je taj kučkin sin koji mi je navodno pomogao da se vratim na filmsko platno!? To govno mi ne bi pružilo ruku ni da sam upala u kanalizaciju!“[1] Glumičina zarada od filma je iznosila 100.000 dolara, što je za taj period u njenoj karijeri bila pozamašna suma.[2]

Film je nominovan za tri Oskara, u tehničkim kategorijama, dok je Ford osvojio Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u komediji. Dejvisova je pak bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Mišljenja kritičara su bila podeljena. Danas uglavnom vlada mišljenje da je to solidan film za praznično veče.[3]

UlogeUredi

Glumac Uloga
Beti Dejvis Eni „Jabuka“
Glen Ford Dejv „Kicoš“
Houp Lang Kvini Martin
En-Margret Luiz
Artur O'Konel grof Artur Romero
Tomas Mičel Henri Blejk
Miki Šonesi Džunior
Edvard Everet Hoton Hadžins

Spoljašnje vezeUredi

ReferenceUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 "Pocketful of Miracles (1961) - Trivia - IMDb". http://www.imdb.com/title/tt0055312/trivia. Pristupljeno 2012-07-17. 
  2. Higham, Charles, The Life of Bette Davis. New York: Macmillan Publishing 1981. ISBN 0-02-551500-4, str. 257-258, 260
  3. McBride, Joseph, Frank Capra: The Catastrophe of Success. New York: Simon & Schuster 1992. ISBN 0-671-73494-6, str. 627, 635-639