Požeška biskupija

Požeška biskupija je osnovana 1997. godine izdvajanjem istočnog dijela dotadašnje Zagrebačke nadbiskupije. Potreba za osnivanjem nove dijeceze javila se zbog veličine nadbiskupije, koja više nije mogla pokriti potrebe vjernika na tako velikom prostoru. Požega je odabrana za biskupsko sjedište zbog svoje povijesne tradicije, kao gradsko središte još od 13. stoljeća i mjesto u kojem je osnovana prva visokoškolska ustanova u Slavoniji - isusovačka akademija (1761. godine). Katedralna crkva je požeška katedrala posvećena sv. Tereziji Avilskoj.

Požeška biskupija
Latinski naziv Dioecesis Posegana
Status biskupija
Datum uspostave 5. srpnja 1997.
Metropolitansko sjedište Đakovačko-osječka nadbiskupija
Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska
Broj katolika 286581
Površina 6934 km2
Biskup Antun Škvorčević
Podređene jedinice 85 župa
Službene stranice http://www.pozeska-biskupija.hr/
Stanje od 18. lipnja 2008.

Zemljopisni smještajUredi

Požeška biskupija obuhvaća područje Zapadne Slavonije, s dijelovima Podravine (Virovitica) i Posavine (Nova Gradiška). Riječ je o području koje je teško stradalo u Domovinskom ratu, te je i potreba jačeg djelovanja Crkve u obnovi bila jedan od razloga za osnivanje posebne biskupije. Mnogi crkveni objekti, uključujući najveće biskupijsko svetište u Voćinu bili su potpuno razoreni u ratu, a njihova obnova još uvijek traje.

UpravaUredi

U crkvenopravnom pogledu Požeška biskupija je od 2008. sufragan (podložna biskupija) Đakovačko-osječke nadbiskupije u okviru novoosnovane Đakovačko-osječke metropolije, čime je čitava Slavonija obuhvaćena jednom crkvenom pokrajinom. Do 2008. Požeška biskupija bila je u sastavu Hrvatsko-slavonske metropolije sa središtem u Zagrebu.

Požeška biskupija podjeljena je na četiri arhiđakonata i deset dekanata:

Popis dosadašnjih Požeških biskupaUredi

Također pogledajteUredi