Đakovačko-osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječka nadbiskupija, do 18. VI. 2008. Đakovačka i Srijemska biskupija (punog imena Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija) nadbiskupija u istočnoj Hrvatskoj.

Đakovačko-osječka nadbiskupija
Latinski naziv Archidioecesis Diacovensis-Osijekensis
Status nadbiskupija
Datum uspostave 9. VII. 1773. kao Bosanska i Srijemska biskupija
Datum uzdignuća na
razinu nadbiskupije
18. VI. 2008.
Datum promjene statusa 9. VII, 1773.
spajanje Bosanske i Srijemske biskupije

18. VI. 2008. odjeljivanje Đakovačko-srijemske biskupije na Đakovačko-osječku nadbiskupiju i Srijemsku biskupiju

Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska
Broj katolika oko 800.000
Površina ? km2
Biskup nadbiskup Marin Srakić
Podređene jedinice Srijemska biskupija

Požeška biskupija

Službene stranice http://djos.hr/
Stanje od 18. VI. 2008.

Geografski smještaj uredi

Uokviruju je rijeke Sava, Drava i Dunav, bez dijela koji pripada Vojvodini i Srbiji. Na zapadu, granica je crta koja ide od posavskih mjesta Šumeća i Slobodnice (kod Slavonskog Broda), mjestâ koja su uz Savu, do, uključivo, Viljeva (mjesto nedaleko od obale rijeke Drave i grada Donjeg Miholjca). Područje hrvatske Baranje također pripada ovoj nadbiskupiji.

Do 18. VI 2008. Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji pripradao je cijeli Srijem, što znači i župe izvan autonomne pokrajine Vojvodine: Zemun i Novi Beograd. Grad Petrovaradin pripadao je ovoj biskupiji, za razliku od Novog Sada, koji pripada Subotičkoj biskupiji.

Historija uredi

Nastala je sjedinjenjem starih biskupija: Bosanske i Srijemske. To je učinjeno bulom pape Klementa XIV. "Universi orbis Ecclesiis" od 9. VII. 1773., i otad je nosila ime Srijemska biskupija.

18. XI. 1963. je promijenjeno ime, i nosi ime "Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija", često skraćeno nazivana "Đakovačka i Srijemska" ili "Đakovačko-srijemskom biskupijom".

18. VI. 2008. odlukom pape Benedikta XVI. ponovno je uspostavljena Srijemska biskupija,[1], a ostali dio Đakovačke i Srijemske biskupije podignut je na razinu nadbiskupije i preimenovan u Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Nadbiskupija je ujedno i Metropolija đakovačko-osječka, a sufraganske su mu biskupije Požeška i Srijemska.

Dekanati (16) uredi

Opširnije: Dekanati Đakovačko-osječke nadbiskupije

Poznati svećenici uredi

Poznati svećenici koji su djelovali u ovoj biskupiji, bilo po svom svećenićkom radu, bilo po drugim područjima ljudskog djelovanja (znanost, prosvjeta, politika...).

Bilješke uredi

  1. Radio-Subotica Arhivirano 2016-03-08 na Wayback Machine-u Ponovno uspostavljena Srijemska biskupija, 19. VI.2008.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi