Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Prljava igra.
Play Dirty
Režija Andre De Toth
Producent Harry Saltzman[1]
Scenario Melvyn Bragg
Lotte Colin
sinopsis: George Marton
Uloge Michael Caine
Nigel Davenport
Nigel Green
Muzika Michel Legrand
Fotografija Edward Scaife
Montaža Jack Slade
Alan Osbiston (nenaveden na špici)
Studio Lowndes Productions Limited
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
1. januar 1969 (1969-01-01)
Trajanje 117 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski

Play Dirty (sh. Igraj prljavo) je britanski ratni film snimljen u režiji Andrea De Totha, kome je to bio posljednji naslov u filmografiji, i premijerno prikazan početkom 1969. godine. Temelji se na istinitim događajima vezanim uz aktivnosti britanskih specijalnih jednica u pozadini osovinskih snaga na sjevernoafričkom ratištu. Nominalni protagonist, čiji lik tumači Michael Caine, je britanski inženjerijski oficir, predratni stručnjak za naftu British Petroleuma, koji, neposredno pred bitku kod El Alameina, dobija prekomandu u specijalnu jedinicu koja ima zadatak da se, prerušena u italijanske uniforme, infiltrira iza njemačkih položaja i digne u zrak skladište goriva o kojima ovise tenkovi Afričkog korpusa. Radnja prikazuje kako on sa užasom shvaća kako jedinica u stvari funkcionira kao privatna najamnička vojska, odnosno da su njegovi suborci bivši kriminalci, abolirani osuđenici, sociopati i druge ličnosti koje britansko vojno vodstvo smatra "potrošnom robom" i neće previše žaliti ukoliko ne uspiju preživjeti misiju.

Play Dirty se počeo snimati pod naslovom Written in the Sand (sh. Zapisano u pijesku), a režija je bila povjerena Reneu Clementu, francuskom režiseru koji je stakao veliki ugled dramama na temu Drugog svjetskog rata. Snimanje, prilikom koga su kao lokacija korištena pješčana područja u pokrajini Almerija na jugu Španije, su, međutim, obilježili problemi; nakon samo četiri dana je Richard Harris, koji je trebao tumačiti lik kapetana Leecha, napustio set, bijesan zbog toga što je njegova uloga smanjena u odnosu na originalni scenario. Taj je problem riješen tako što ga je zamijenio Nigel Davenport, originalno angažiran za ulogu njegovog pretpostavljenog, koju je preuzeo Nigel Green. Clement se, međutim, sa time nije složio, te je i on napustio set, te je režiju preuzeo De Toth, koji je tada bio služio kao izvršni producent.

Usprkos toga, Play Dirty je nakon premijere izazvao veliku pažnju kod kritičara, dijelom zbog toga što su u njoj pronašli snažan uticaj Dvanaest žigosanih, ali i zbog toga što je prikaz Drugog svjetskog rata još eksplicitnije odavao tada aktualnim vijetnamskim ratom potaknut antiratni stav. Tako su aktivnosti protagonista umjesto patriotizmom motivirane novcem ili jednostavnim nastojanjem da se sačuva živa glava, pri čemu im ironična završnica oduzima bilo kakav smisao.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi