Pirova pobjeda

(Preusmjereno sa stranice Pirova pobeda)

Pirova pobjeda je izraz kojim se opisuju situacije za vrijeme rata ili oružanog sukoba u kojima je jedna strana ostvarila pobjedu u bitci, odnosno postigla taktičke i operativne ciljeve neke vojne akcije, ali je pri tome toliko materijalno i moralno iscrpljena da nije u stanju ostvariti strateške ciljeve kojima je ta akcija bila krajnja svrha.

Ime je dobila po Piru, kralj kralju Epira koji je početkom 3. vijeka pne. poduzeo veliki pohod na Italiju i porazio Rimljane u dvije velike bitke. Pir je, međutim, pri tome pretrpio ogromne gubitke koje, za razliku od Rimljana, nije mogao nadoknaditi te se, prema legendi, požalio svojim potčinjenima s riječima "Još jedna ovakva pobjeda i propali smo". Pir je nakon toga bio prisiljen napustiti Italiju.

Pirova pobjeda je koncept koji se u suvremenoj strategiji vezuje uz asimetrično i ratovanje iscrpljivanjem. Kao suvremeni primjeri Pirovih pobjeda se često navode američke odnosno sovjetske pojedinačne vojne akcije u Vijetnamu i Afganistanu koje su po konvencionalnim kriterijima predstavljali pobjede, ali koje nisu dovele do pobjede nad Vijetkongom odnosno mudžahedinima.

Kao svojevrsna suprotnost pojmu Pirove pobjede se navodi pojam herojskog poraza.

Izraz Pirova pobjeda se, kao i drugi izrazi iz vojne terminologije, ponekad koristi kako bi slikovito opisao slične fenomene u nekim drugim oblastima društvenog djelovanja kao što su politika, ekonomija ili sport.

Literatura uredi

  • Denson, John, The Costs of War: America's Pyrrhic Victories. Transaction Publishers (1997). ISBN 1-56000-319-7.