Piece of Mind je četvrti studijski album heavy metal sastava Iron Maiden. Originalna verzija je objavljena 1983. od Capitola u Americi, a kasnije ponovno izdan od Sanctuary/Columbije dok je EMI izdao album u svim ostalim državama. To je prvi album na kojem se nalazi novi bubnjar Nicko McBrain.

Tematika uredi

Lirički, velika većina albuma pokazuje veliko zanimanje benda za književna djela, povijest i filmove. "Where Eagles Dare" je napisana na osnovu istoimenog filma, "Flight of Icarus" je inspiriran mitom o Dedalu i Ikaru (mada ponešto izmijenjen), "The Trooper" pjesmom Juriš lake konjice (prema događaju u Krimskom ratu), "Still Life" pričom The Inhabitant of the Lake Ramseya Campbella, "Quest for Fire" istoimenim filmom, "Sun and Steel" istoimenim esejem Yukio Mishime, a pjesma "To Tame A Land" je napisana na osnovu romana Franka Herberta Dina. Gilbert Keith Chesterton i Aleister Crowley su inspirirali pjesmu "Revelations", a "Die With Your Boots On" je jedina pjesma koja nije bazirana na umjetničkom dijelu ili povijesnoj ličnosti nego ona govori o lažnim prorocima koji proriču smak svijeta.

Ovo je prvi album Iron Maidena koji nije imenovan po pjesmi na albumu (no fraza "piece of mind" se pojavljuje u šestoj pjesmi "Still Life"). U najranijoj fazi album je nazvan Food For Thought, ali je ime promijenjeno kako bi se prilagodilo artworku albuma.

Lista pjesama uredi

  1. "Where Eagles Dare" (Harris) - 6:10
  2. "Revelations" (Dickinson) - 6:48
  3. "Flight Of Icarus" (Smith,Dickinson) - 3:51
  4. "Die With Your Boots On" (Smith, Dickinson, Harris) - 5:28
  5. "The Trooper" (Harris) - 4:10
  6. "Still Life" (Murray,Harris) - 4:53
  7. "Quest For Fire" (Harris) - 3:41
  8. "Sun And Steel" (Dickinson,Smith) - 3:26
  9. "To Tame A Land" - (Harris) - 7:27

Izvođači uredi

Top ljestvice uredi

Album uredi

Godina Ljestvica Pozicija
1983. UK Top Ljestvica Albuma #3
1983. Billboard Pop Albumi #14
1983. Billboard Hot 200 #70

Singlovi uredi

Godina Singl Ljestvica Pozicija
1983. "Flight of Icarus" UK Top 50 Singlova #11
1983. "Flight of Icarus" SAD Mainstream Rock Tracks #8
1983. "The Trooper" UK Top 50 Singlova #12
1983. "The Trooper" SAD Mainstream Rock Tracks #28