Petar Andrejevič Nalič (ruski: Пётр Андре́евич На́лич; Moskva, 30. travnja 1981.) ruski je pjevač i skladatelj. Član je glazbene družine koja ime nosi upravo po njemu i s kojom je predstavljao Rusiju na Eurosongu 2010. s pjesmom Lost and Forgotten, koju je napisao i skladao sam Nalič. Na kraju večeri skupio je 90 bodova, dobivši "dvanaesticu" od Bjelorusije, što je bilo dovoljno za 11. mjesto.

Petar Andrejevič Nalič
Пётр Андре́евич На́лич
Lični podaci
Ime po rođenjuPetar Andrejevič Nalič
Datum rođenja30. travnja 1981.
Mjesto rođenjaRusija Moskva, Rusija,
PrebivališteMoskva
Zanimanjearhitekt, pjevač
Muzički rad
Žanrpop
Ostalo
NagradeEvrovidenie-2010. - 1. mjesto

Biografija uredi

Rođen je u Moskvi, 30. travnja 1981., kao sin Andreja Naliča. Njegov djed, Zahid Nalić, operni je pjevač iz Tuzle koji je tijekom Drugog svjetskog rata pobjegao u Sovjetski Savez i tamo ostao. Nalič je u Moskvi završio arhitekturu, a glazbeno obrazovanje dobiva u studiju Orfei kojeg tada vodi Irina Mahina. Kao arhitekta je radio samo dvije godine. Ženio se dva puta; iz prvog braka ima jednog sina, a u drugom braku ima kći.

Nalič je popularnost stekao nakon što je 2007. godine, na YouTubeu, izašao njegov video pod naslovom "Gitar". U videu, Nalič parodira samoga sebe pjevajući na lošem engleskom i demonstrirajući loše sposobnosti uređivanja filmova. Video je u mjesec dana pogledalo preko 70,000 ljudi, a Naliču je donio niz intervjua, članaka i globalnu popularnost.

Do 2007. godine imao je već 40 napisanih pjesama koje su dostupne na webu za besplatni download. Iste godine sa Jurijem Kostenkom, Sergejem Sokolovim, Kostom Švecovim, Dimom Simonovim i Denisom Marinkinom osniva Glazbenu družinu Petra Naliča, koja djeluje i danas, s kojom je 2010. predstavljao Rusiju na Eurosongu.

Vanjske poveznice uredi