Pančevački most

Pančevački most je jedan od dva mosta preko Dunava na teritoriji grada Beograda. Most je pušten u saobraćaj 1935. Prvobitno ime mosta je bilo kralja Petra Drugog

Pogled na Pančevački most i Luku Beograd iz vazduha

Tehničke karakteristike

uredi

Most ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj, a predviđen je i za dvosmerni železnički saobraćaj. Trenutno na mostu postoji samo jedan železnički kolosek.

Cela dužina mosta sa betonskim vijaduktom i inundacionim mostom iznosi 1526,4 m. Glavna konstrukcija mosta duga je 1134,7 m.

Istorija

uredi
 
Pogled na Pančevački most sa Dunava.

Pančevački most je građen od strane nemačkih preduzeća Siemens-Baunnion GmbH iz Berlina (stubovi) i firme Luxenburgiste Bergwerke und Hutten A.G. Dortmund i deo je posleratnih reparacija Srbiji. Prvobitno je trebao biti samo železnički most sa dva koloseka sa stranskom konzolom za drumski saobraćaj.

Tokom drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska u noći između 10 i 11 aprila 1941. sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine dok je drumski deo pušten u soabraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembar.[1]

Reference

uredi
  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-27. Pristupljeno 2007-08-16.