Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Osvajač.

Osvajači je jugoslovenska i srpska hard rok i hevi metal grupa, osnovana u Kragujevcu 1990. godine.

Osvajači
Osvajaci.jpg
Generalne informacije
Osnivanje 1990.
Kragujevac
Žanr(ovi) Hevi metal, hard rok
Bivši članovi Zvonko Pantović
Nebojša Jakovljević
Dragan Urošević
Nenad Jovanović
Saša Popović
Miša Raca
Saša Marković
Nenad Branković
Dejan Dačović
Mikica Zdravković
Dejan Nikolić

IstorijaUredi

Grupu su 1990. godine osnovali pevač Zvonko Pantović Čipi, gitarista Dragan Urošević, klavijaturista Nebojša Jakovljević, bas-gitarista Saša Popović i bubnjar Miša Raca. U rad benda bio je uključen i basista Dejan Dačović, kao i klavijaturista Laza Ristovski koji je bio zadužen za produkciju, ali je povremeno i nastupao sa Osvajačima. Na svoja prva dva albuma, Krv i led (objavljenom 1990. godine) i Sam (objavljenom 1995. godine), predstavili su se glam metal zvukom, a najveći uspeh su doživele njihove balade Možda nebo zna i S kim čekaš dan. Posle objavljivanja kopilacije The Best Of 1997. godine Osvajači su prestali sa radom. Miša Raca se povukao iz muzike zbog problema sa drogom. Posle snimanja pesme Vino crveno sa grupom Prvi Čin, Pantović je osnovao bend Osvajači Ol Stars kome se ubrzo priključio i Jakovljević.

Osvajači su nastavili rad 1999. u novoj postavi, koju su, pored Uroševića i Popovića (koji je u ovoj postavi Osvajača svirao ritam gitaru), činili pevač Nenad Jovanović, basista Saša Marković i bubnjar Nenad Branković. Posle objavljivanja promo singla sa pesmama Samo ti i Minut ćutanja, Osvjači su snimili album Vrelina, na kome se nalazi i obrada pesme Rainbow Eyes grupe Reinbou (u prepevu nazvana Tragovi). Osvajači su se ponovo raspali već iste, 2000. godine, a Jovanović se 2003. godine priključio hard rok grupi Stratus.

2005. godine Pantović i Urošević su ponovo okupili Osvajače. Pored još jednog prvobitnog člana Osvajača, klavijaturiste Nebojše Jakovljevića, ostali članovi grupe su Mikica Zdravković i Dejan Nikolić.

Danas grupu Osvajači čine:

 • Zvonko Pantović - vokal
 • Bane Jelić - gitara
 • Nebojša Jakovljević - klavijature
 • Nenad Branković - bubnjevi
 • Dejan Pejović - bas-gitara

DiskografijaUredi

Studijski albumiUredi

 1. 1990. Krv i led (PGP RTB)
 2. 1995. Sam (PGP RTS)
 3. 1999. Vino crveno (Grand produkcija)
 4. 2000. Nevera (Grand produkcija)
 5. 2015. Na mene je red (Grand produkcija)

KompilacijeUredi

 • 1996. The Best Of (Tejk It Or Liv It)

Eksterni linkoviUredi