Orlovi rano lete (film)

Ukoliko ste tražili roman, vidite članak Orlovi rano lete.

Orlovi rano lete je jugoslovenski film iz 1966. godine, koji je ekranizacija istoimenog romana Branka Ćopića. Glavne uloge su poverene Dragutinu Dobričaninu Guti (đed Vuk), Miodragu Petroviću Čkalji (poljar Lijan), Ljubiši Samardžiću (Nikoletina Bursać) i Mihajlu Bati Paskaljeviću (učitelj Paprika).

Orlovi rano lete
RežijaSoja Jovanović
ScenarioBranko Ćopić
Soja Jovanović
Borislav Mihajlović Mihiz
UlogeDragutin Dobričanin Guta
Miodrag Petrović Čkalja
Ljubiša Samardžić
Mihajlo Bata Paskaljević
MuzikaVojislav Voki Kostić
StudioAvala film
Datum(i) premijere
1. 3. 1966 (1966-03-01)
Trajanje91. min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Sinopsis uredi

Deca iz sela pod Grmečom počinju da beže iz škole zbog terora koji zavodi učitelj zvani Paprika, jer mu je nos stalno bio crven od alkohola. Prvi koji beži je Jovanče, koji kasnije postaje harambaša. Za njim, u Prokin Gaj, dolaze Lazar Mačak, majstor za popravljanje svega i svačega, Đoko Potrk, pesnik brzih nogu, i Dugonogi Stric, najviši u družini, dečak sa slamnatim šeširom u koga se zaljubila devojčica Lunja, a koju on uporno ignoriše. Prateći Strica, u družinu dolazi i Nikolica s Prikolicom, odnosno sa njegovim psom Žućom. Nikolica ostavlja Žuću noću da čuva logor, staru napuštenu vodenicu. I, na kraju, Đoko Potrk dovodi Nika Ćulibrka, čiji je otac radio u Americi i Vanjku Širokog, čiji je otac poreklom Rus. Zatim, knez Valjuška, seoski poglavar, organizuje poteru za dečacima, nakon što ih je Lijan otkrio. Dečaci su pohvatani, a logor je zatvoren. Godine 1941. rat zatiče dečake, i njihovu igru pretvara u stvarnost. Stric spašava život njegovom bratu Nikoletini Bursaću, a kada ustaše dođu u Prokin Gaj, dečaci, Lunja, đed Vuk i poljar Lijan beže u Mačkovu pećinu, koju je Lazar Mačak još davno otkrio, a koja se nalazi ispod vodenice. Lunja kroz drugi izlaz, odlazi do partizanskog odreda i dovodi ih u pećinu. Partizani, predvođeni Nikoletinom, izlaze iz vodenice i napadaju ustaše. Nakon što su pobedili ustaše, partizani odlikuju dečake, koji zahtevaju da pođu sa njima. Na kraju, samo Lunja ostaje u Gaju i gleda kako dečaci odlaze sa partizanima, sa sve Lijanom.

Razlike u odnosu na knjigu uredi

  • U knjizi, lik Jovančetovog đeda Vuka ne postoji. Filmski đed Vuk je simbioza Stričevog djeda Alekse i crkvenjaka iz romana Bitka u Zlatnoj dolini iz trećeg dela trilogije. Prilikom juriša roditelja na kamp hajduka, u filmkoj verziji na vrhu kolibe nalaze se Jovanče i đed Vuk, dok knjizi na vrhu drveta nalaze se Stric i đed Aleksa, dok je Jovanče izbegao zarobljavanje.
  • U knjizi, Nik i Vanjika su došli u družinu pre Nikolice sa prikolicom.
  • U knjizi Lunja nije dovela partizane do logora.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Miodrag Petrović Čkalja poljar Lijan
Pavle Jovanović Jovanče
Pavle Polaček Stric
Ljubče Popović Lazar Mačak
Mila Mihajlović Lunja
Miki Jovičić Nikolica sa prikolicom
Demir Kadri Đoko Potrk
Dragoljub Benišek Vanjka Široki
Mirko Nanović Nik Ćulibrk
Dragutin Dobričanin djed Vuk
Ljubiša Samardžić Nikoletina Bursać
Mihajlo Bata Paskaljević učitelj Paprika
Ivan Hajtl knez Valjuško
Dušan Bulajić partizan
Tomo Kuruzović Knez Valjuško

Spoljašnje veze uredi