Proleksis enciklopedija

(Preusmjereno sa stranice Opća i nacionalna enciklopedija)

Proleksis enciklopedija, internetska enciklopedija zasnovana na izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga, koja je izlazila od 2005. do 2007., s dopunskom 21. knjigom izdanom 2009. Glavni urednik je Antun Vujić.

Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga

Opis

Izdavači su Pro Leksis d.o.o. i Večernji list d.d., a glavni urednik enciklopedije je Antun Vujić. Enciklopedija se prodavala po jedan svezak mjesečno, uz dnevne novine Večernji list. Nakon što je do kraja 2007. izašlo svih 20 svezaka, očekuje se i izdanje na CD-u. Prodaja na kioscima je omogućila znatno nižu cijenu i veći tiraž, te je vjerojatno svjetska novost.

Ovo izdanje je prva opća enciklopedija u Hrvatskoj nakon 23 godine. Dvadeset svezaka obuhvaća 6000 stranica, 80 000 članaka i 19 000 ilustracija. Enciklopedija je obujmom znatno manja od npr. Opće enciklopedije JLZ, koja je izlazila od 1977. do 1982. Ukupna količina teksta je tek oko polovice ili trećine; članci koji se ne odnose na događaje u posljednjih 30-ak godina, uglavnom su kraći. Npr. tekst o skladatelju Johannu Sebastianu Bachu ima 25 redaka uz jednu sliku, a u Općoj enciklopediji JLZ oko stotinu redaka uz dvije slike. Osim toga, nema velikih geografskih karti ni reprodukcija umjetničkih djela velikog formata.[1]

Internetska inačica

Trenutačno se sastoji od oko 62 000 članaka i više od 17 000 ilustracija. Uže uredništvo enciklopedije čini 9 ljudi, a ukupno je na enciklopediji radilo više od 50 urednika, suradnika i autora članaka.

Predstavljena je u travnju 2009. godine, a nastala je kao rezultat suradnje Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Pro Leksis d.o.o., uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Enciklopediji za sada mogu pristupati CARNetovi korisnici (učenici, studenti, učitelji, nastavnici, profesori, znanstvenici, znanstveni novaci i zaposlenici ustanova u sustavu CARNeta).

Vidi još

Izvori

Vanjske veze