Nova BH je komercijalna televizijska stanica u Bosni i Hercegovini sa nacionalnom pokrivenošću, koja je emitovanje počela 9. oktobra 2018. Od 2003. do 2018. godine emitovala se pod imenom Pink BH. Nastala je udruživanjem niza komercijalnih i lokalnih televizija iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine: TV Kometa Sarajevo, Nezavisna TV Banja Luka, TV Step Bijeljina, TV Patrija Doboj i TV GLS Srbac u jednu televiziju, koja je od osnivanja bila deo srpske Pink Medija Grupe Željka Mitrovića.[1] Pod trenutnim imenom emituje program od 9. oktobra 2018. godine.

Nova BH
Nova BH 2021 logo.svg
Tiptelevizijska mreža
Država Bosna i Hercegovina
Dostupnostnacionalna (zemaljski, putem kablovske i IPTV)
VlasnikJunajted grupa
Početak
emitovanja
9. oktobar 2018.
Vebsajtwww.novabh.tv

Za vrlo kratko vreme uspela je osvojiti gledaoce širom Bosne i Hercegovine, kratkim formama emisija koje su postale trgovačke oznake ove televizijske kuće, ali i velikim televizijskim projektima kao što su jutarnji program Balkan Net i Udri muški ili zabavni šou Pile i Maca Show itd. izvanrednim stranim serijskim programom i domaćim serijama.

Promena vlasničke struktureUredi

Nakon više od 15 godina postojanja televizije Pink BH, 24. aprila 2018. tadašnji vlasnik Željko Mitrović je potvrdio da se vode pregovori o prodaji Pink BH.[2] 5. juna 2018. Željko Mitrović i Pink medija grupa su potvrdili medijima da će se razvoj grupe usredsrediti na poslovanje u Srbiji i Evropi, kao i da je Pink BH prodat Junajted grupi. Usled promene vlasničke strukture, usledio je "rebranding" televizija, koji podrazumeva i promenu imena u Nova BH, koja je stupila na snagu 9. oktobra 2018. godine, te je tako Bosna i Hercegovina dobila novy nacionalnu televiziju.[3]

ProgramUredi

Nova BH emituje svoj program proizveden u Sarajevu, koji se emitovao i za vrijeme postojanja televizije Pink BH, kao što su Zabranjeni forum, Danas kod nas, Info top, Na kraju sedmice i druge. Osim ovih, Nova BH emituje programske sadržaje hrvatske Nove TV, poput serije Na granici, šou-a Supertalent, te rijaliti program Farma, ali i emisije proizvedene u okviru srpske Grand produkcije, Zvezde Granda, Nikad nije kasno, Praktična žena, Nedeljno popodne kod Lee Kiš i mnoge druge. Dajrekt medija otkupila je prava na emitovanje fudbalskih utakmica nacionalnih timova Bosne i Hercegovine i Crne Gore na svojim televizijama Nova BH, odnosno Nova M u naredne četiri godine. Tako će Nova BH prenositi sve utakmice reprezentacije BiH u okviru Lige nacija, potom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020., ali i kvalifikacije BiH za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Neizostavan deo programa Nove BH biće i Liga šampiona u ciklusu 2018-2021.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi