Nekropola stećaka Čengića bara

(Preusmjereno sa stranice Nekropola stećaka Ćengića bara)

Nekropola stećaka Čengića Bare, opština Kalinovik, nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Na listi su 22 nekropole u Bosni i Hercegovini, po 3 u Srbiji i Crnoj Gori, a 2 u Hrvatskoj. [1]

Nekropola stećaka Čengića Bare
Svjetska baštinaUNESCO
 Bosna i Hercegovina, Kalinovik
Registriran:2016.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, vi
Ugroženost:yes
Referenca:UNESCO

Nekropola je i nacionalni spomenik BiH. [2]

Lokacija uredi

Nkropola se nalazi na Kladovo polju, na planini Zelengori. Od Kalinovika je udaljena oko 11 km vazdušne linije u pravcu jugozapada.

Opis uredi

Nekropola sadrži 52 stećka, uglavnom su sanduci. Izrađeni su od krečnjaka i potiču iz kamenoloma koji se nalazi oko 100 metara od nekropole . U nekropoli se nalazi 35 sanduka, od čega je znatan broj visokih. Veliki broj sanduka je sa postoljem. Sljemenjaka ima šest i oni su dosta visoki, što je jedna od karakteristika ove nekropole. Ostatak stećaka čine ploče (11 primjeraka).

Najzastupljeniji motivi na stećcima su; tordirana vrpca i frizovi sa povijenim trolistovima, zatim slijede motivi štita i mača, biljnih stilizacija, krstova u kružnim vijencima, ptica, jelena i scena lova na jelene te kola i turnira.[3] Na stećku br. 45 evidentiran je i natpis u bosanskoj ćirilici koji govori da tu leži Stojan Opodinović. Natpis u tranliteraciji glasi:

1. red: A SE LEŽI STЬN OPODINOB - 2. red: IVЬ

U transkripciji naslov glasi; A se leži St [o] Ьn (Stojan) OpodinovičЬ. [4]

Znatan broj stećaka oštećen je usljed dugotrajnog djelovanja atmosferilija. Stećci su veoma ugroženi prisustvom biljnih organizama, lišaja i mahovina. Veliki je broj utonulih stećaka pa ne postoje konačni podaci o zastupljenosti i raznovrsnosti dekorativnih motiva..[5]

Literatura uredi

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED
  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Zemaljskog muzeja, knjiga III, 1964.Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine.

Reference uredi

  1. „Državna komisija”. Arhivirano iz originala na datum 2020-01-17. Pristupljeno 2017-02-14. 
  2. „Nekropola Čengića Bara”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016. 
  3. „Nada Miletić: STEĆCI – Umjetnost na tlu Jugoslavije”. Izdavački zavod Jugoslavija, Beograd – Spektar Zagreb – Prva književna komuna Mostar, 1982. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  4. Marko Vego-Zbornik srednjovjekovnih natpisa u Bosni i Hercegovini
  5. „Šefik Bešlagić: STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST”. Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. Pristupljeno 9. 2. 2017.