Koordinate: 39° 20' SG Š, 45° 30' IGD

Nahčivan (azer. Naxçıvan) je autonomna republika u sastavu Azerbejdžana. Glavni grad republike je Nahčivan.

Nahčivanska Autonomna Republika
Naxçıvan Muxtar Respublikası  (language?)
Položaj Nahčivana na južnom Kavkazu
Položaj Nahčivana na južnom Kavkazu
Država: Azerbejdžan
Površina: 5.363 km²
Stanovništvo: 398.000 (2007.)
Glavni grad: Nahčivan
Gustina stanovništva: 70,76/km²
Nahčivanski kanat oko 1800. godine
Nahčivanska ASSR u sastavu Sovjetskog Saveza
Panorama grada Nahčivana

Geografija uredi

Republika Nahčivan je eksklava, teritorija fizički odvojena od ostatka teritorije Azerbejdžana, a između ova dva područja nalaze se Jermenija i faktički nezavisna država Nagorno-Karabah. Na zapadu, Nahčivan se graniči sa Turskom, a na jugu sa Iranom, odnosno sa iranskim pokrajinama Zapadni Azerbejdžan i Istočni Azerbejdžan.

Istorija uredi

U 11. veku ovo područje zauzimaju Turci Seldžuci, a u 12. veku grad Nahčivan postaje prestonica države azerbejdžanskih atabega. U 15. veku, region je bio deo turskih država Kara Kojunlu i Ak Kojunlu. U 18. veku formiran je Nahčivanski kanat, koji je nominalno priznavao persijsku vlast. 1828. godine, region postaje ruski posed, a Nahčivanski kanat se ukida.

Posle Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine, na ovom području je, 1918. godine, proglašena Republika Aras, koja je postojala do 1919. godine, kada je na nju invaziju izvršila Jermenija. Pad republike pokrenuo je invaziju azerbejdžanske armije, koja, iste godine, izbacuje jermenske trupe iz regiona. Pošto je sovjetska crvena armija zauzela region 1920. godine, stvorena je Nahčivanska autonomna sovjetska socijalistička republika, a na referendumu koji je održan 1921. godine 90% stanovništva republike izjasnilo se za priključenje Azerbejdžanskoj SSR, što je i učinjeno iste godine.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, budući predsednik Azerbejdžana Hejdar Alijev postaje predsednik Nahčivanskog vrhovnog sovjeta i pretvara Nahčivan u teritoriju skoro potpuno nezavisnu od vlasti u Bakuu. Tokom rata u Nagorno-Karabahu 1992. godine, izbili su sporadični oružani sukobi Nahčivana sa Jermenijom. 1993. godine, parlament Azerbejdžana poziva Hejdara Alijeva da stane na čelo države, tako da on postaje predsednik Azerbejdžana i na toj funkciji ostaje sve do 2003. godine kada ga je na funkciji nasledio njegov sin, Ilham Alijev. Nahčivan je do danas zadržao status autonomne republike u sastavu Azerbejdžana, a 1998. godine usvojen je i novi republički ustav.

Demografija uredi

Prema podacima iz 1999. godine, etnički Azeri (turkijski narod koji predstavlja osnovno stanovništvo Azerbejdžana) činili su 99% stanovništva Nahčivanske republike.

Religija uredi

Glavna religija u republici je islam. [1]

Gradovi uredi

Najveći gradovi republike su (sa prikazom broja stanovnika 2009. godine): [2]