Nada Ruždjak

Nada Ruždjak (Zagreb, 26. studenog 1934. – Zagreb, 27. listopada 2012.), hrvatska operna pjevačica, sopran.

Nada Ruždjak
Generalne informacije
Ime Nada Siriščević
Rođenje 26. studenog 1934.
Zagreb, Hrvatska  HRV
Smrt 27. listopada 2012.
Zagreb, Hrvatska  HRV
Zanimanje operna pjevačica (sopran)
Žanr(ovi) ozbiljna glazba, opera
Aktivni period 1963. do 1995.
Nagrade
Nagrada Milka Trnina
Plaketa HDGU
Nagrada hrvatskog glumišta

ŽivotopisUredi

Nada Ruždjak se školovala u Rijeci, a pjevanje je učila najprije kod Mice Glavačević, a nastavila kod Nade Auer, Lava Vrbanića i Zlatka Šira. Debitirala je 31. prosinca 1961. na pozornici riječkoga Narodnog kazališta Ivan Zajc (danas HNK Ivana pl. Zajca) u ulozi Marice u Splitskom akvarelu Ive Tijardovića. Nakon povratka u Zagreb 1963. godine bila je članicom Gradskog kazališta Komedija. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 24. listopada 1965. kao Gilda u Verdijevoj operi Rigoletto. Opernu je publiku oduševljavala lijepim i ujednačenim sopranom, besprijekornom intonacijom te virtuoznim koloraturama.

Nada Ruždjak je tijekom bogate karijere otpjevala mnoge lirske i koloraturne sopranske uloge, za koje je primila brojna priznanja i nagrade. Njegovala je i koncertni repertoar te nastupala s mnogim hrvatskim glazbenicima i instrumentalnim ansamblima. Za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeljena joj je 2008. godine i Nagrada hrvatskog glumišta.

Nagrade i priznanjaUredi

LiteraturaUredi

  1. Kovačević, Krešimir: »SIRIŠČEVIĆ, Nada«, u: Kovačević, K. (ur.), Muzička enciklopedija, Zagreb: JLZ, 1977., sv. 3, str. 358.

Vanjske povezniceUredi