NK Nada je bio nogometni klub iz Splita. Samo ime Nada nose još neki klubovi i dan - danas - Ragbi klub Nada, Baseball klub Nada...

Nada Split
Nogometni klub Nada Split
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Osnivanje 1933.
Stadion Gripe
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Postojao je i nekad poznati Rukometni klub Nada. NK Nada je ugašen potkraj 1960-ih godina.

Povijest kluba uredi

Osnovan je između dva svjetska rata - 1933. godine pod imenom SK Espero. Prvi predsjednik kluba bio je Tomo Ivelja. Pod pritiskom ondašnjih vlasti 1935. promijenio ime u SK Nada i nastupao do početka Drugog svjetskog rata.
Poznato je da je još u mjesecu lipnju 1941. klub odigrao prijateljsku utakmicu sa Hajdukom i izgubio sa 12:0. Nastupili su zamjenjujući RNK Split koji je bio odustao od dogovorene utakmice. Ubrzo, gotovo svi klubovi se gase ne želeći djelovati pod talijanskom okupacijom. Nakon rata, 1955. Nada obnavlja svoj sportski rad kada je postojeći SD Metalac promijenio ime u SD Nada. Klub je djelovao 50-ih i 60-ih godina 20.-og stoljeća i igrao je u prvenstvu Splitskog nogometnog podsaveza. Prestao je sa radom 1969. godine.
Obnavlja se 24. rujna 1992. godine. Slijedeće godine mijenja ime u HNK Krilnik Split, a 24. srpnja 2000. ponovo uzima svoje povijesno ime. Predsjednik kluba u obnovi 1992. bio je Mate Karađa. Iako formalno postoji, klub se još ne natječe u sustavu nogometnih liga.

Klupski uspjesi uredi

U sezoni 1940/41. Nada je osvojila prvenstvo Splitskog nogometnog podsaveza. Za vrijeme svoga djelovanja Nada se nikada nije kvalificirala u viši rang natjecanja. Jednom, u sezoni 1962/63. umalo su bili prvaci svoje lige, no nisu uspjeli.


Uspjesi u seniorskim ligaškim prvenstvima uredi

Igralište uredi

Igralište NK Nada bilo je u splitskom predjelu Gripe, u blizini Higijenskog zavoda. Otvoren je u mjesecu travnju 1955. godine. Igralište je bilo zemljano. Igralište su koristili i ragbijaši Nade. Nakon što je ukinuta nogometna sekcija, ragbijaši su nastavili igrati na Gripama sve do pred kraj 70-ih. Tada se Ragbi klub Nada seli na Hajdukov Stari plac, a na mjestu starog Nadinog igrališta izgrađena je nova sportska dvorana za potrebe 8. Mediteranskih igara koje su se održale u Splitu 1979.

Vanjske poveznice uredi

  • [1] Sićate li se Sjevera, Dalmatinca i Nade...