Muskarin, L-(+)-muskarin, je prirodni proizvod nađen u pojedinim pečurkama, posebno u vrstama Inocybe i Clitocybe, kao i u smrtonosnoj C. dealbata. Ovo jedinjenje je prvi put izolovano iz Amanita muscaria 1869. To je bila prva parasimpatomimetska supstanca ikad studirana. Ona uzrokuje snažnu aktivaciju perifernog parasimpatetičkog nervnog sistema što može da dovede do konvulzija i smrti.

Muskarin
Chemical structure of muscarine
IUPAC ime
Drugi nazivi L-(+)-muscarine, muscarin, (2S,4R,5S)-(4-hydroxy-5-methyl-tetrahydrofuran-2-ylmethyl)-trimethyl-ammonium
Identifikacija
CAS registarski broj 300-54-9
Jmol-3D slike Slika 1
Svojstva
Molekulska formula C9H20NO2+
Molarna masa 174.26 g/molUkoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Infobox references
Amanita muscaria

Muscarine je kvaternarni amin, iz kog razloga se u manjoj meri apsorbuje uz gastrointestinalnog trakta u poređenju sa tercijarnim aminima. Ovo jedinjenje ne prelazi krvno-moždanu barijeru.[1]

Muskarin oponaša dejstvo neurotransmitera acetilholina na muskarinskim acetilholinskim receptorima. Ti receptorima je data ime po muskarinu.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Pappano Achilles J (2006). „Chapter 7. Cholinoceptor-Activating & Cholinesterase-Inhibiting Drugs”. u: Katzung, Bertram G.. Basic and clinical pharmacology. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division. ISBN 0-07-145153-6. 

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi