Motown je američka diskografska kompanija koju je osnovao Berry Gordy, Jr. i pod imenom Motown Record Corporation službeno registrirao u Detroitu 14. aprila 1960. Ime je kovanica od riječi motor i town (engleski "grad"), a što predstavlja nadimak Detroit. Danas je sjedište kompanije u New Yorku gdje predstavlja filijalu kompanije The Island Def Jam Music Group, koja je trenutno filijala francuske tvrtke Vivendi, odnosno Universal Music Groupa. Motown Records je također naziv za Gordyjevu druguz diskografsku kuću; prva je Tamla Records, osnovana 12. januara 1959. Motown je poznat po ulozi koju je igrao u rasnoj integraciji američke zabavne muzike, ali i time da se smatrao prvom velikom i uspješnom afroameričkom tvrtkom s obzirom da su njeni najistaknutiji umjetnici, kao i osnivači i vodstvo, bili pripadnici te zajednice. 1960-ih je Motown postao poznat po njegovanju muzičkog stila poznatog kao The Motown Sound, podvrste soula sa specifičnim primjesama popa.

Motown
Matična kompanija Universal Music Group
Osnovana 1959
Osnivač Berry Gordy
Oznaka/kompanija za distribuciju The Island Def Jam Music Group
(u SAD)
Mercury Records
(izvan SAD)
Žanr razni
Matična država SAD
Lokacija New York
(historijski Detroit, Los Angeles)
Službena stranica Službeni veb-sajt

Motown je bio vlasnik ili distribuirao pjesme preko 45 diskografskih kompanija, iako je najpoznatiji po izdanjima koja pripadaju rhythm and bluesu, soulu, hip hopu i popu. Gordy je Motown Records premjestio u Los Angeles 1972. godine gdje je djelovala kao nezavsina kompanija sve do 28. juna 1988. kada ju je Gordy prodao korporacijama MCA i Boston Ventures (koje su potpuno preuzele Motown 1991), potom PolyGramu 1994, prije nego što ju je ponovno preuzeo Universal Music Group, nasljednik MCA Records. U ljeto 2011. je Motown ponovno aktiviran kao odjela The Island Def Jam Music Group u okviru Universal Music Groupa.[1][2][3]

Izvori uredi

  1. „Ethiopia Habtemariam Named Senior Vice President of Motown Records”. Billboard.biz. 2011-08-10. Pristupljeno 12. XII 2011. 
  2. Sisario, Ben (10. VIII 2011). „A Young Music Executive Takes Over at Motown”. The New York Times. 
  3. „Brandon Creed Joins Universal Republic And Island Def Jam Motown”. Universal Music. 2011-08-15. Pristupljeno 12. XII 2011. 

Vanjske veze uredi