Personalizirani proporcionalni sistem

(Preusmjereno sa stranice Miješani proporcionalni sistem)

Personalizirani proporcionalni sistem ili miješani proporcionalni sistem je naziv za oblik proporcionalnog izbornog sistema koji nastoji pomiriti nastojanje za proporcionalnom reprezentacijom različitih kandidatskih lista u predstavničkom tijelu (tj. da udjel izabranih članova neke liste u njemu odgovara njihovom udjelu u ukupnoj sumi palih glasova) sa nastojanjem da izabrani članovi kao pojedinačne ličnosti predstavljaju pojedinačne izborne jedinice kao u većinskom sistemu. To se postiže tako da se biračima daje opcija da na izborima daju glas pojedinačnom kandidatu u pojedinačnoj izbornoj jedinici i/li glas za kandidatsku listu. Pojedinačni kandidat koji osvoji najveći ili odgovarajući broj glasova u pojedinačnoj jedinici se smatra neposredno izabranim; glasovi za kandidatske liste, odnosno za pojedinačne kandidate iz drugih stranaka se priključuju glasovima za druge kandidatske liste i na osnovu njih se kandidati biraju po "čistoj" proporcionalnoj metodi.

Glasački listić za parlamentarne izbore u Njemačkoj 2005. godine; opcija za pojedinačne kandidate na lijevoj, a za kandidatske liste na desnoj strani.

Personalizirani proporcionalni sistem je prvi put uveden u Njemačkoj na izborima za Bundestag. Godine 1993. je na referendumu uveden za parlament Novog Zelanda, a 1997. za parlamente Škotske, Walesa i Londonsku skupštinu. Isti sistem koriste i Venezuela i Bolivija.

Eksterni linkovi uredi