Quidditch Through the Ages

(Preusmjereno sa stranice Metloboj kroz stoljeća)

Metloboj kroz stoljeća je knjiga koju je napisala J. K. Rowling kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. Prodajom ove knjige kao i Čudesnih zvijeri i gdje ih naći skupljeno je 15.7 miliona funti za najsiromašniju djecu na svijetu.

Knjiga uredi

Ova knjiga u "bezjačkom" je svijetu reprodukcija imaginarne knjige koja pripada knjižnici u Hogwartsu. U svijetu Harry Pottera to je knjiga koju je napisao Kennilworthy Whisp, stručnjak za metloboj.

Knjiga se bavi nastankom leteće metle, historijom metloboja i prvim igrama na metlama, ali donosi i popis metlobjskih klubova u Britaniji i Irkskoj. Madame Pince, knjižničarka u Hogwartsu, tvrdi da tu knjigu "pipkaju, sline po njoj i općenito mrcvare na sve mile načine" gotovo svaki dan, a Albus Dumbledore kaže da je to veliki kompliment za svaku knjigu.

'Originalni' primjerak iz Hogwartsa ima upozorenje Madame Pince u kojem stoji da će one koji knjigu budu na bilo koji način uništavali dostići crni užas. U 'bezjačkom' izdanju knjige postoji i Dumbledoreovo upozorenje u kojem piše da je knjiga pod 'lopovskom kletvom' koja će zadesiti svakoga tko je predugo čita bez plaćanja.

Kennilworthy Whisp uredi

Kennilworthy Whisp priznati je stručnjak za metloboj, a ujedno i fanatik. Napisao je mnoge knjige o metloboju: Čudesni Wigtown Wanderers, Letio je kao luđak i Udaranje maljaca - Analiza obrambenih strategija u metloboju.

K. Whisp živi u Nottinghamshireu, a svoje vrijeme provodi ili kod kuće ili "gdjegod Wigtown Wanderers (njegov najdraži klub) igra tog tjedna". Njegovi hobiji uključuju igranje trik-traka, kuhanje vegeterijanskih jela i skupljanje trkaćih metli.

Izdanja uredi

Izdanje Algoritma

Meki uvez: ISBN 953-220-000-2

Ostalo uredi