Masakr u ulici Vase Miskina

Masakr u Ferhadiji, Masakr u ulici Vase Miskina ili Sarajevski masakr u redu za hljeb je naziv za artiljerijski napad na Sarajevo na koji su za vrijeme opsade izvele bosanskosrpske snage 27. maja 1992. Sa položaja iz pravca Borija su ispaljene tri granate koje su eksplodirale među civilima koji su u redu čekali hljeb u Ulici Vase Miskina (današnja Ferhadija), glavnoj sarajevskoj ulici. Tada je poginulo 26, a ranjeno 108 građana Sarajeva.

Masakr u ulici Vase Miskina
Lokacija Sarajevo
Datum 27. maj 1992.
10:00 (CET)
Meta civili
Vrsta napada artiljerijski napad
Oružje minobacači
Mrtvih 26
Ranjenih 108
Počinitelji Vojska Republike Srpske

Masakr u ulici Vase Miskina se smatra jednim od najstrašnijih zločina počinjenih za vrijeme opsade Sarajeva. Prizori ubijenih, ranjenih i obogaljenih Sarajlija su zahvaljujući televizijskim kamerama obišli svijet i značajno pridonijeli tome da svjetska javnost stane na stranu mlade bosanskohercegovačke države, a protiv bosanskih Srba koji su stekli reputaciju monstruma i zločinaca.

Poginuli građani SarajevaUredi

Od srpskih granata toga dana poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Tvrdnje srpske straneUredi

Kao u sličnim prigodama, uključujući kasnije masakre na Merkalama, srpska strana je odbacivala odgovornost za zločin, pripisujući ga umjesto toga muslimanskim/bošnjačkim snagama i tumačeći ga kao operaciju pod lažnom zastavom, odnosno tvrdeći da su minobacačke granate ispaljene sa mjesta koja su u vrijeme događaja držale snage vjerne vladi u Sarajevu.

IzvoriUredi