Marko Porcije Katon Licinijan

Marko Porcije Katon Licinijan (Marcus Porcius Cato Licinianus) ili Katon Licinijan (Cato Licinianus, ? - 152. pne.) bio je rimski pravnik.

Rodio se kao sin Katona Starijeg i njegove prve supruge Licinije. Po majci je dobio nadimak Licinijan, a njime se razlikovao i od svog istoimenog brata Marka Porcija Katona Salonijana (rođenog u braku Katona Starijeg sa Salonijom).

Antički izvori navode kako je Katon Stariji imao najvažniju ulogu u odgoju svog sina, nastojeći upravo u njemu stvoriti oličenje tradicionalnih rimskih vrlina. U djetinjstvu ga je izlagao vrućini i hladnoći, nastojeći ga "očeličiti". Također je zabranio svom učenom robu Hilonu da ga podučava, držeći da bi dječak mogao od njega preuzeti "ropske" manire i mentalitet. Umjesto toga je sam napisao privatnu Enciklopediju, odnosno udžbenike iz kojih je Licinijan trebao naučiti sve o životu.

U javni život je ušao godine 173. pne. prilikom pokretanja pohoda na Liguriju pod konzulom Markom Popilijem Lenasom. Međutim, legija u kojoj je služio je raspuštena prije početka samog pohoda. Pet godina kasnije, za vrijeme trećeg makedonskog rata je stupio u vojsku konzula Lucija Emilija Paula Makedonca. Sudjelovao je u bitci kod Pidne gdje se istakao hrabrošću i bio ranjen. Nakon toga je zbog rana otpušten iz vojske, a Paul mu je dao svoju kći Emiliju Terciju za ženu. Nakon toga se posvetio pravu. Neki historičari rimskog prava, na temelju fragmenata i citata kasnijih autora, tvrde da od njega potiču regula catoniana.

Izvori uredi

  • Gregori Maians i Císcar (Gregorius Majansius), ad XXX Iurisconsultus (Comments on thirty jurists), i. I—113.
  • E. L. Harnier, de Regula Catoniana, Heidelb. 1820.
  • Wilhelm Drumann, Geschichte Roms (History of Rome), v. p. 149, 6 Bde. Königsberg 1834-1844.
  • This entry incorporates public domain text originally from:
    • William Smith (ed.), A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology and Geography, 1851.
    • William Smith (ed.), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1870.