Marko Ulpije Trajan (senator)

(Preusmjereno sa stranice Marcus Ulpius Traianus (senator))

Marko Ulpije Trajan Stariji (lat. Marcus Ulpius Traianus Maior; oko 30. - prije 100.) bio je rimski vojskovođa i političar, poznat prije svega kao otac cara Trajana.

Rimski aureus iskovan pod carem Trajanom, cca. 115. Glava odaje počast i Trajanovom biološkom ocu - Marku Ulpiju Trajanu (desno), i njegovom usvojitelju, Deificiranom Nervi (lijevo).

Trajan je poticao iz Ulpijevaca, porodice italijanskog porijekla, a rodio se u provinciji Hispania Baetica. Sestra mu je bila Ulpija, koja će postati baka cara Hadrijana. Sam Trajan se oženio za Marciju, s kojom će imati sina Trajana i kćer Ulpiju Marcijanu.

Godine 67-68. je Trajan Stariji komandirao X legijom Fretensis pod Vespazijanom u Prvom jevrejsko-rimskom ratu te stekao naklonost budućeg cara. Zbog svega toga je godine 70. imenovan za carskog konzula, a potom služio kao guverner u nekoliko provincija. Za vrijeme Trajanove vladavine , rimsko carstvo dostize najveci obim i dozivljava svoj vrhunac .

Vjeruje se da je umro nekoliko godina prije nego što mu je sin postao carem. Trajan Mlađi mu je odao počast osnovavši koloniju Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi - današnji Timgad u Alžiru - a godine 113. ga je proglasio bogom.

Izvori uredi