Marcelin od Kartagine

Marcelin od Kartagine (Toledo, 4. vijek - Kartagina, 6. april 413) bio je zapadnorimski velikodostojnik koga Rimokatolička crkva slavi kao sveca. Bio je porijeklom iz porodice Flavijevaca. Vodio je korespondenciju sa Jeronimom i bio blizak prijatelj kršćanskog teologa Augustina. Služio je kancelar na dvoru cara Honorija.

Marcelin od Kartagine
Mučenik
Umro/la 413, Afrika
Štuje se u pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 6. april

Kada su 409. Vizigoti provalili u Italiju, Honorije je na Marcelinov prijedlog donio ukaz kojim donatistima, koji su se tada smatrali hereticima dozvoljava slobodno ispovijedanje vjere. Razlog je bio u brojnosti donatista među kršćanskim vjernicima strateški važne provincije Afrike koja je Rim i Italiju opskrbljivala žitom. Donatisti su to iskoristili kako bi pravovjerne, odnosno katolike tjerali iz njihovih crkava. Katolici su se požalili Honoriju, koji je godine 411. u Afriku poslao Marcelina da osobno arbitrira u sporu. Marcelin se tada okrenuo protiv donatista i stao ih progoniti sa takvom žestinom da je čak i Augustin, koji se godinama borio protiv donatista, protestirao zbog nasilnog postupanja.

Donatisti su, pak, priliku za odmazdu dobili kada se guverner Heraklijan 412. pobunio protiv Honorija i proglasio carem. Godinu dana kasnije je poražen, a rimski general Marin, koji je simpatizirao donatiste, je dao Marcelina i njegovog brata Apringija uhapsiti na osnovu optužbi da su šurovali sa Heraklijanom. Usprkos Augustinove intervencije, oba brata su pogubljena 6. aprila.

Augustin mu je posvetio prvu knjigu svog znamenitog djela Civitas dei.