Lý Thánh Tông [1] (vijetnamski izgovor: [lǐ tʰǎːɲ toŋm]; rođen kao Lý Nhật Tôn [lǐ ɲə̀t ton], ; 1023–1072) je bio treći car Vijetnama iz dinastije Ly, koji je vladao od 1054. do smrti. Poput svog oca Lý Thái Tônga se smatra jednim od najboljih vladara vijetnamske historije.

Lý Thánh Tông
car Vijetnama
Statua Lý Thánh Tônga
Puno ime Lý Nhật Tôn
Rođen/a 1023
Umro/la 1072
Prethodnik Lý Thái Tông
Nasljednik Lý Nhân Tông
Dinastija Lý Dynasty
Otac Lý Thái Tông
Majka carica Mai Thị

Rodio se kao sin Lý Thái Tônga i njegove supruge Mi Thai. Za krunskog princa je proglašen 1028. po očevom dolasku na carsko prijestolje. Vijetnamski historijski izvori ga opisuju kao izuzetno nadareno dijete te navode da je u djetinjstvu izveden iz carske palače kako bi živio među običnim narodom i tako lakše shvatio njegove probleme. Već sa 15 godina je komandirao vojskom koja je ugušila ustanak u provinciji Lai Chau, a sa 17 godina je služio kao regent dok mu je otac ratovao.

Oca je naslijedio 1054. godine. Odmah je ime države promijenio u Đại Việt ("Veliki Vijet"). Tokom vladavine se istakao dobročinstvom prema siromašnim podanicima, uključujući čak i zatvorenike. Prakticirao je budizam, ali je podizao i hramove Konfuciju. Godine 1060. je na sjevernim granicama porazio vojsku kineske dinastije Song, a 1069. zarobio Rudravarmana III, vladara južne države Champa, koga je pustio u zamjenu za prepuštanje tri granične oblasti.

Bio je oženjen za Y Lan, koja je rodila njegovog sina i nasljednika Ly Nhan Tonga.

Literatura uredi

  • Đại Việt sử kí toàn thư.
  • Các triều đại Việt Nam. (Dynasties of Vietnam)
Prethodi:
Lý Thái Tông
car dinastije Lý
1054–1072
Slijedi:
Lý Nhân Tông
  1. posthumna titula